Протягом останніх 8 місяців на порталі Єдиного медичного простору (www.inmeds.com.ua), що є частиною офіційного веб-сайту НМАПО імені П. Л. Шупика, функціонує трансдисциплінарний кластер знань про коронавірусну інфекцію.

Його створено під керівництвом професора Озара Мінцера працівниками кафедри медичної інформатики спільно зі спеціалістами Українського мовно-інформаційного фонду НАН України, Інституту кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України та Національного центру «Мала академія наук України».

Кластер знань про коронавірусну інфекцію — мережевий, трансдисциплінарний інформаційний ресурс, що всеосяжно відображає існуючі на сьогодні дані щодо COVID-19. Він містить дані з сайтів https://www.medrxiv.org та https://www.biorxiv.org, а також онтології пошукових запитів, що відповідають на питання, сформульовані експертами Білого дому США та НМАПО імені П. Л. Шупика.

Кожен елемент кластеру представлено так званою пошуковою призмою, що забезпечує інтегрований доступ до цифрових активів про COVID-19 на основі вбудованих мовно-інваріантних інструментів семантичного аналізу, автоматичної та динамічної структуризації мережевих інформаційних ресурсів.

Кожна пошукова призма - це набір прямокутників-екранів, що відображають назву грані (пошуковий запит) та прев’ю (від англ. preview — попередній перегляд) змісту документів (статей), при натисненні на будь-який із них відкриється вікно перегляду результату пошуку, який містить функції внутрішнього пошуку (в таких джерелах як https://www.medrxiv.org, https://www.biorxiv.org), зовнішнього пошуку (в таких джерелах як google.com.ua), а також кнопку створення пошукової онтології.

Усі екрани є рівноправними, рівновеликими та об’єднуються в одну фігуру — правильну пряму призму. Кожна грань містить об’єкти — елементи призми. Перегляд усіх граней пошукової призми здійснюється шляхом її оберту (ліворуч праворуч і праворуч ліворуч) за допомогою утримання натиснутою лівої клавіші миші.

Робота з призмою здійснюється за допомогою управляючих елементів верхнього меню, функціонал яких докладно описано в транс дисциплінарному кластері знань про коронавірусну інфекцію (Настанова користувача).