Google search

Національний інститут раку (США) виграв 2.4 мільйонний грант для дослідників у Мічіганському державному університеті на розробку протиракової вакцини для тварин, що використовує вірусоподібні частинки для запуску антиракової імунної відповіді.

Вакцина від раку, що виграла грант

Національний інститут раку (США) виграв 2.4 мільйонний грант для дослідників у Мічіганському державному університеті на розробку протиракової вакцини для тварин, що використовує вірусоподібні частинки для запуску антиракової імунної відповіді. Коли вакцину буде протестовано на ракових клітинах тварин, можна буде говорити про розробку лікування людського організму.

Із раком дуже важко мати справу, не в останню чергу тому, що ракові клітини здатні пригнічувати імунну систему, блокуючи протеїни, що запускають імунну відповідь. Нова вакцина здатна впоратися із цим викликом, використовуючи два основних компоненти: перший – вірусоподібні частинки Qβ, що привертають увагу імунної системи й попереджають її про небезпеку, і другий – пухлиноасоційовані вуглеводні антигени (ТАСА), що є унікальними структурами, які містяться в багатьох ракових клітинах, але яких нема в здорових. Коли частки Qβ і ТАСА з’єднуються разом, вони ефективно навчають імунні клітини того, що будь-яка структура, в якій міститься ТАСА, є небезпечною і підлягає знищенню. Як зазначає Зуюфей Хуань (Xuefei Huang), професор Мічиганського університету, теоретично такий вплив об’єднаних частинок може вибудувати антипухлинний клітинний імунітет.

«Немає кращого борця з хворобами, ніж імунна система; ракові клітини залишаються в організмі після лікування медикаментами та інших способів терапії, а тому боротьба з рецидивами є проблематичною», - зазначив  професор Хуань у прес-релізі. «Наша вакцина може зменшити зростання пухлини і вберегти організм від розвитку пухлин і рецидивів хвороби».

Новий спосіб боротьби з раком

«Якщо згодом ми зрозуміємо зв’язок між структурними рисами Qβ-TACA кон’югації і антипухлинним імунітетом, ми зможемо чинити тривалий вплив на структуру ракової вакцини», - повідомив професор Хуань у прес-релізі. Вчені досліджуватимуть структуру Qβ часток, аби стратегічно їх модифікувати таким чином, щоб зменшити формування токсичних антитіл і пришвидшити зростання бажаних клітин, які вбивають рак.

Слід сказати, що це не єдина спроба розробити протиракову вакцину. Існували різні експерименти щодо вибудовування імунітету проти раку на основі стовбурових клітин для більш персоналізованого лікування. Іншу подібну вакцину, що базується на матричній РНК, уже почали випробовувати на людях. Справді, персоналізоване лікування нині є трендом у протиракових дослідженнях – так, одна з таких вакцин у процесі клінічних досліджень показала значні результати в боротьби з раком шкіри.

Дослідники з Мічіганського університету сподіваються досягнути таких само успіхів при випробуванні вакцини на тваринах. «Стихійне виникнення раку серед собак і котів дозволяє протестувати антиракову вакцину», - пояснює в прес-релізі дослідниця Вільма Юзбасян-Гуркан (Vilma Yuzbasiyan-Gurkan). «Це лише один приклад серед багатьох напрямів, коли людська і ветеринарна медицина можуть збагатити досягненнями одна одну».

Переклад Ірини Борисюк

Інформацію взято з сайту: https://futurism.com/animal-cancer-vaccine-awarded-grant/

Читайте також