Google search

Вчені переконані, що нині існує більш ніж 1.6 мільйонів іще не відкритих вірусів, носіями яких є ссавці й птахи. Принаймні половина з них може інфікувати людський організм і викликати хвороби. І кожен із них може стати причиною наступної глобальної пандемії.

Ось чому було започатковано проект із глобальної співпраці, очолюваний дослідниками з Каліфорнійського університету в Дейвісі, що має на меті ідентифікувати ці віруси. У своїй відозві вчені визначили основні цілі Глобального проекту вірома (Global Virome Project ) – ініціативи з ідентифікації невідомих вірусів, що можуть існувати на нашій планеті. Науковці планують не тільки розпізнати ці невловні зоонозні (тобто такі, які містяться на тваринах, але потенційно можуть вражати і людей) загрози, а й запобігати їм. Знаючи, які в майбутньому можуть очікувати потенційні загрози, людство здатне набагато ефективніше запобігти поширенню смертельних вірусів на великій території. Отже, цей проект може стати ключовим для запобігання наступній пандемії.

«Саме час змінити режим реагування і перейти від реактивного до проактивного», - стверджує Джонна Мейзет (Jonna Mazet), виконавчий директор Єдиного Інституту з охорони здоров’я Каліфорнійського Університету в Дейвісі, Школи ветеринарної медицини і провідний автор прес-релізу. – «Ми нарешті у змозі ідентифікувати майбутні загрози і вдатися до кроків, що зможуть запобігти наступній пандемії».

Написи на фото. Віруси, про які відомо, що вони можуть інфікувати людину – 263

Очікувана кількість невідкритих вірусів, що їх можуть переносити ссавці і птахи – 1 670 000

Очікувана кількість вірусів, що можуть інфікувати людину – 631 000 – 827 000

Підпис під фото: Кількість відомих вірусів, що можуть вражати людину, становить менш ніж 0.1 відсоток від потенційно можливих. Image Credit: D. Carroll et al./Science 2018.

Економіка здоров’я

На функціонування проекту було виділено 1.2 мільярда доларів. У найближчі десять років Глобальний проект вірома працюватиме над ідентифікацією близько 70 відсотків потенційних загроз. Об’єднанні зусилля вчених у межах проекту ґрунтуватимуться на результатах попередньої роботи, проведеної Агентством Сполучених Штатів з Інтернаціональної Еволюційної Програми ПРОГНОЗ (the United States Agency for International Development’s PREDICT program), що колись була одним із чотирьох проектів боротьби з виникненням загрози пандемій. Проект ПРОГНОЗ ідентифікував 1 000 раніше невідомих вірусів, проте це досягнення є лише маленькою часткою того, що складає амбітні цілі Глобального проекту вірома.

Дослідники мають знати кілька ключових відомостей про вірус для того, щоб скласти його «екологічний профіль»: звідки він походить, в якому середовищі процвітає, що чи хто є носієм інфекції, як вірус передається тощо. Чим швидше команда з’ясує ці характеристики, тим швидше медики зможуть визначити людей, які перебувають у групі ризику захворювань, про які ми навіть не знаємо точно, існують вони чи ні.

Зважаючи на визначений обсяг фінансування і зобов’язання вчених з усього світу співпрацювати в цьому напрямку, Глобальний проект вірома має всі шанси досягти навіть більше, ніж було передбачено. Як було зазначено на сайті проекту, команду вчених надихає можливість у процесі роботі досягти «несподіваних і часто неочікуваних результатів, що матимуть наслідки як для науки, так і для здоров’я людей і тварин». Слід сказати, користь від запобігання спалахам хвороб матиме величезні наслідки для глобального здоров’я: як зазначає команда проекту, запобігання пандеміям коштуватиме значно менше, ніж боротьба з ними. Пандемії, поза сумнівом, є надзвичайно дорогими – не тільки в сенсі втрачених життів, а й через їхній миттєвий і тривалий вплив на національні економіки. Отже, запобігання хворобам – це інвестиції не тільки в глобальне здоров’я, а також і в глобальну економіку.

 

Написи на фото:

111 розпізнаних родин вірусів, що інфікують носіїв в усьому світі

23 із цих родин вірусів можуть містити види, що потенційно загрожують пандеміями

Ми можемо звузити пошук, встановлюючи спостереження над найбільш імовірними носіями та близько 1.3 мільйонами невідомих видів вірусів

Приблизно 500 00 видів вірусів, що містять потенційну загрозу пандемій, можуть бути визначені за умови фінансування в межах 3.5 мільярда доларів

Підпис під фото: Image Credit: The Global Virome Project.

 

Переклад Ірини Борисюк

Інформацію взято з сайту: https://futurism.com/researchers-hunt-unknown-viruses-pandemic/