Google search

Створення ефективних вакцин від грипу – надзвичайно важкий процес, адже вірус постійно еволюціонує. Проте нині зроблено важливий крок, що може наблизити нас до загальної імунізації проти грипу.

Лікування грипу

Відповідно до інформації, наданої Центром із контролю та запобігання хворобам (Centers for Disease Control and Prevention (CDC), починаючи з 2010 року в Сполучених Штатах, за приблизними підрахунками, від грипу померло від 12 000 до 56 000 осіб[1]. Вакцинація від грипу має відбуватися щороку, оскільки вірус постійно змінюється.

Команда дослідників з Університету штату Джорджія (Georgia State University) впритул наблизилася до створення універсальної вакцини від усіх типів грипу А.

Зазвичай нові вакцини від грипу виготовляють і вдосконалюють у відповідності зі штамом грипу, очікуваним саме цього року, проте ці передбачення не завжди відповідають дійсності. Подеколи виникає зовсім новий штам вірусу, із яким дослідники поки що не можуть ефективно боротися.

 

В роботі, опублікованій в журналі Nature Communications, команда дослідників розповідає, як їм вдалося розробити вакцину, що дозволяє ефективно вирішити цю проблему при випробуванні на тваринах.

Вчені ввели в організм піддослідної тварини двошарові протеїнові наночастинки, що мають запобігати захворюванню на грип. Ці наночастинки націлюються на хвіст білка гемаглютиніну (HA), що перебуває на поверхні всіх вірусів грипу. Традиційні вакцини від грипу зазвичай вражають голову протеїну (the head of the protein), що може варіюватися незгірш від самих вірусів – таким чином, кожен різновид потребуватиме окремого лікування.

Мишам було введено експериментальну вакцину, а потім тварин було піддано дії різних типів вірусу грипу, включаючи H1N1, H3N2, H5N1 і H7N9. Як з’ясувалося, всі миші були цілком захищені від смертельної інфекції, а кількість вірусу, виявлена в їхніх легенях, була істотно скорочена.

Універсальний захист

Команда сподівається випробувати експериментальну вакцину на тхорах, оскільки їхня респіраторна система подібна до людської, проте автори підкреслюють, що доки вакцину не буде протестовано на людях, нема сенсу говорити про тривале набуття імунітету.

«Щодо довготермінового захисту, то необхідно здійснити низку клінічних випробувань і вже потім говорити про тривалість набуття імунітету людським організмом», - зазначив у своїй заяві Лі Денг (Lei Deng), дослідник Інституту біомедичних наук в штаті Джорджія.

Слід сказати, що це не перша спроба створення універсальної вакцини від грипу. У вересні минулого року дослідники з Дослідницького інституту Скріппз розробили штучні пептиди, відповідальні за нейтралізацію майже всіх відомих штамів 1 групи вірусу грипу А. Таким чином, винахід учених із Інституту Джорджії  - ще один крок до подолання наслідків грипу в усьому світі.

Переклад Ірини Борисюк

Інформацію взято з сайту - https://futurism.com/universal-vaccines-are-future-medicine/


[1] За період 2011-2016 від грипу в Україні померло 439 осіб – відповідно до даних, наведених у статті за посиланням Aktual'naâ Infektologiâ. 2017;5(5):209-212. doi: 10.22141/2312-413x.5.5.2017.121630

Читайте також