Google search

Вчені з Норвегії, Німеччини,Нідерландів та США виявили, що організм реагує на вживання нездорової їжі так само, як і на бактеріальну інфекцію, крім того, імунітет після цього ще довго перебуває в гіперактивному стані.

За допомогою імунітету живі організми захищають себе від шкідливого впливу чужорідних речовин та патогенних мікроорганізмів. Будь-які відхилення від нормальної роботи імунної системи в бік посилення або послаблення для організму є небезпечними. Надміру активний імунітет може почати атакувати здорові клітини організму. Крім того, гіперактивація імунітету супроводжується запаленням. Раніше проведені дослідження вже показали, що у відповідь на надмірне вживання солодкого в організмі розвивається імунна реакція, яка «вмикає» запальну відповідь.

У новому дослідженні, команда імунологів,  на чолі з Аннет Кріст з Боннського університету (Німеччина), вирішила перевірити  - який вплив на імунітет має вживання  продуктів так званої фаст-фуду. Для свого експерименту вчені склали раціон піддослідних мишей з підвищеним вмістом жирів, цукру та очищених від клітковини зернових продуктів. Після 4х тижнів такого харчування в організмі мишей вчені зафіксували деякі імунні зміни. Так, у них підвищились рівні речовин, які беруть участь в імунній відповіді та повʼязані із запаленням, -  цитокінів та білків гострої фази. Також вчені зафіксували в крові мишей збільшення числа імунних клітин – гранулоцитів та моноцитів. Оскільки ці клітини утворюються в кістковому мозку з клітин-попередників, вчені припустили, що фаст-фуд мав би активувати у мишей гени, відповідальні за синтез цих клітин. Проведений геномний аналіз підтвердив ці здогадки. Наступні експерименти показали, що навіть після переходу до нормального харчування, у мишей в крові зберігалось збільшення числа моноцитів та гранулоцитів. Тобто їх імунітет продовжував знаходитись у гіперактивному стані, хоча їх харчування вже було природнім.

І спричинено це було епігенетичними змінами в генах, повʼязаних із синтезом імунних клітин. А зміни епігеному, як відомо, мають тривалий ефект впливу на активність генів. Варто зазначити, що ці імунні клітини мали більш активований фенотип: вони сильніше, ніж зазвичай, стимулювали розвиток запалення. «Наші дослідження вказують на те, що імунна система сприймає фаст-фуд, як загрозу для організму і запускає потужний антиінфекційний механізм. При цьому відбувається  тривале підвищення  рівня імунних клітин, які перепрограмовані більш потужно стимулювати запалення» - автори роботи.

Вчені намагалися встановити, як саме жирна їжа перепрограмовує імунітет. Вони зібрали 120 добровольців та простежили за тим, як змінювалася робота генів в їх імунних клітинах при переході на західну дієту. Виявилось, що ген NLRP3(NLRP3, або кріопірин (англ. cryopyrin) — цитозольний білок, Nod-подібний рецептор родини  NALP, основний компонент одноіменного  типу інфламмасом (NLRP3 інфламмасом) [ інфламмасома (англ. inflammasome від англ. inflammation, запалення) — особливий білковий комплекс в макрофагах і нейтрофілах, який призводить до запуску запальної реакції при контакті клітини з  мікроорганізмами, відіграє важливу роль в системі вродженого імунітету]), який відповідає за зчитування різних сигналів із зовнішнього середовища, відіграв в даному процесі ключову роль. Найближчим часом дослідники мають намір встановити, як саме цей рецептор «дізнається» про перехід на фастфуд.

 Дослідження опубліковане в статті журналу Сell (активне посилання http://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(17)31493-9 )