Google search

У 2018 році на кір в Україні захворів 54 481 пацієнт, з них 34 277 — діти. Від ускладнень кору померли 16 людей, 12 з них — діти. Таку сумну статистику оприлюднила прес-служба МОЗ України 2 січня 2019 року. Наша країна є першою в антирейтингу по захворюваності на цю інфекційну хворобу, а наступна європейська держава Сербія має в 10 разів меншу кількість осіб, які захворіли. Такий стан спостерігався тільки в ті часи, коли вакцинація була відсутня.

Найбільше хворіють на кір у тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший. З початку 2018 року найвищі показники захворюваності спостерігалися у таких областях:

  • Львівській (всього 11873 людини: 3378 дорослих і 8495 дітей),
  • Івано-Франківській (всього 5617 людей: 1496 дорослих і 4121 дитина),
  • Закарпатській (всього 4733 людини: 988 дорослих і 3745 дітей),
  • Тернопільській (всього 3658 людей: 1268 дорослих і 2390 дітей),
  • Вінницькій (всього 3422 людей: 1212 дорослих і 2210 дітей)
  • Чернівецькій (всього 3384 людини: 1117 дорослих і 2267 дитини)

Станом на 1 грудня кількість дітей, які вчасно отримали першу дозу вакцини, становить 84,1%, а дві дози — 83,9%.

Найменше дітей отримали перші дві дози вакцини у Чернівецькій, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях. Станом  на 27 грудня в Україні є 812 779 доз вакцин проти кору, паротиту і краснухи, зокрема 392 200 доз вакцин КПК виробництва США.

До групи ризику щодо інфікування вірусом кору та розвитку ускладнень, в першу чергу,  належать невакциновані діти молодшого віку, вагітні жінки та будь-яка людина, яка не має імунітету або вакцинована без сформованого достатньо напруженого імунітету. 

Кір небезпечний, як для дорослих так і, насамперед, для дітей раннього віку, розвитком ускладнень захворювання, які можуть призводити до летальних випадків, особливо, при наявності пневмонії або ураження центральної нервової системи. Найчастіше тяжкі ускладнення кору розвиваються у дітей віком до 5 років або дорослих старших 30 років.

 

За даними ВООЗ у кожної 20-ої дитини, хворої на кір розвивається пневмонія, яка є найбільш розповсюдженою причиною летальних випадків у дітей раннього віку. У одного з  кожних 1000 хворих  дітей раннього віку, може розвинутись  глухота або  розумова відсталость.

На кожні 1000 детей, що захворіли на кір, 1 - 2 дитини помирає.  Тяжкий перебіг кору спостерігається у дітей з поганим харчуванням, особливо з недостатнім вмістом вітаміну А, а також дітей і дорослих з ВІЛ/СНІДом або з супутньою хронічною патологією, яка є причиною формування вторинного імунодефіцитного стану.

Ситуація щодо кору в Україні доволі складна, проте коріння її тягнеться з 2008 – 2009 рр. Після чергової епідемії цієї хвороби в нашій країні, коли захворіло більше 60 тис. осіб, переважно дорослого віку. Сьогоднішня ж епідемія кору характеризується тим, що хворіють переважно діти молодшої вікової групи — до 9 років.

Оскільки щеплення проти кору діти отримують двічі — в 1 та 6 років, сьогоднішня ситуація демонструє неефективну політику МОЗ України щодо захисту населення від інфекційних хвороб протягом останніх років. Що ж до майбутнього для нашої країни, у зв’язку з низьким рівнем імунізації населення, розповсюдження кору — це лише перший дзвіночок.

Україна належить до 8 країн з найнижчим рівнем вакцинації від усіх дитячих інфекцій. При тому, що в сусідній Румунії вирує епідемія кору, було лише питанням часу, коли ця інфекція дійде до нашої країни. Якщо імунний прошарок населення менше 95%, то збудник, який потрапляє в популяцію людей, може легко розповсюдитися.

Програма вакцинації проти кору в світі почалася в 1963 р. До введення програм імунізації в США на кір хворіло до 3 – 4 млн. людей на рік. До 500 хворих гинуло щорічно та приблизно у 1000 пацієнтів хвороба ускладнювалась енцефалітом/менінго-енцефалітом.

Широке використання вакцини призвело до скорочення випадків кору в США на 99%. У вересні 2016 р. Панамериканська організація ВООЗ оголосила, що Північна та Південна Америка є першими регіонами в світі, що ліквідували кір.

Натомість Україна дочекалася епідемії кору. Тривогу  викликає можливість епідемії інших інфекційних захворювань з важким перебігом, серед яких, наприклад, дифтерія.

На клінічній базі кафедри інфекційних хвороб НМАПО імені П. Л. Шупика проходять лікування дорослі хворі не лише на кір, але й з іншими інфекційними захворюваннями: грипом, вітряною віспою, гнійними та серозними менінгітами тощо.

Згідно календарного плану роботи кафедри, проводяться тематичні лекції, семінари та практичні заняття з найбільш актуальних питань інфекційних захворювань для слухачів циклів ПАЦу, ТУ, спеціалізації та лікарів-інтернів суміжних кафедр Академії.

Співробітники кафедри інфекційних хвороб постійно беруть участь у лікувальному процесі та консультують тяжких і діагностичних хворих, які лікуються у міської клінічної лікарні № 4 та інших стаціонарах м. Києва. Колектив кафедри інфекційних хвороб тісно співпрацює із адміністрацією лікарні, беручи участь у консиліумах, проводить майстер-класи, читає тематичні лекції для лікарів  КМКЛ № 4.

Читайте також