Google search

Як відомо, в Україні триває медична реформа. Одна з її характерних рис — перехід на більш лібералізовані в фінансовому сенсі цього слова відносини. Заохочується введення платних медичних послуг лікарнями, створення лікарями ФОПів і т.д. 

Медичні заклади дедалі більше співпрацюють з громадськими організаціями, отримують міжнародні гранти, а діяльність благодійних фондів при лікарнях стає трішки прозорішою.

Вважаємо, що знайомство із міжнародним досвідом у цій сфері є важливим фактором інтеграції України у світову медичну спільноту. Спробуємо запропонувати кілька прикладів того, як у Канаді, США та Великій Британії діють благодійні фонди, засновані при медичних закладах. Упевнені, що саме такі моделі мають стати для нас взірцем.

 

«Фандрейзинг (залучення коштів, пожертв) сьогодні є необхідною частиною охорони здоров’я. Наша мета – трансформувати охорону здоров’я, залучаючи кошти на придбання обладнання, здійснення досліджень, освітні заходи та загальну модернізацію. Держава фінансує заробітну плату працівників медичних установ та інші адміністративні витрати, а також частково покриває вартість капітальних проектів. А от все інше, зокрема, придбання обладнання – це відповідальність лікарні».

Такими словами зустрічає нас веб-сторінка Hamilton Health Sciences Foundation. Це благодійна організація, членами якої є Hamilton General Hospital Foundation, Juravinski Hospital and Cancer Centre Foundation, McMaster Children’s Hospital Foundation, St. Peter’s Hospital Foundation та інші ініціативи, організації та заклади, що працюють у сфері охорони здоров’я.

Благодійники повністю забезпечують придбання абсолютно всього медичного обладнання (від найпростішого, до такого, вартість якого – мільйони доларів). У цьому медичному закладі провадиться не лише клінічна, але і науково-дослідницька робота. Пожертви витрачаються на дослідницькі програми, навчання персоналу та подальший плановий розвиток лікарні.

Головне місце серед інструментів залучення коштів займає організація благодійних заходів. На веб-сторінці можна знайти посібник, присвячений цій майстерності. Фандрейзери Hamilton Health Sciences Foundation радять починати з мозкового штурму. «Вашим першим кроком має бути розуміння, які цілі та завдання заходу і приблизно коли його можна провести. Узгодьте це з іншими подібними заходами, щоб не було накладок. Визначте свою цільову аудиторію та бюджет». А прикладами фандрейзингових заходів можуть бути благодійне барбекю або розпродаж тістечок, музичні вистави, благодійні вечері, спортивні змагання, покази мод і т.д.  

Другим кроком має бути створення комітету або робочої групи і розробка календарного плану підготовки до заходу… І ще 8 подібних кроків. Для більшості наших читачів усе це може здатися банальним і простим. Але саме такими кроками Hamilton Health Sciences Foundation прийшла до того, що мережа лікарень, яким вона допомагає, стала найбільшим кардіохірургічним центром у провінції Онтаріо, з найбільшим комплексом з роботи з інсультами. Тут провадяться трансплантації кісткового мозку. Тут розташоване найбільше в провінції відділення інтенсивної терапії недоношених дітей. Саме тут знаходиться найбільше у країні стаціонарне відділення паліативної допомоги. А також протезна та ортезна фабрика. Лікарні, які входять в мережу Hamilton General Hospital, входять до топ-25 найбільших наукових центрів світу.

Інша фундація – Phoenix Children’s Hospital Foundation діє у США і займається допомогою дітям. Вони використовують ті ж самі принципи, що і попередня організація, а одним із найбільш видовищних і актуальних фандрейзингових заходів є хода зі свічками «Запали надію». У кінці 2018 р. у ній взяли участь понад 2,000 осіб, а фандрейзери зібрали понад $410,000. 


Таку ходу фонд організовує всьоме. Ідея виникла, коли в їхній лікарні 15-річна дівчинка боролася з онкологічним захворюванням, а її друзі цілодобово зі свічками чергували під вікном її палати. Ця хода організаційно поєднується з іншою фандрейзинговою акцією – приходом Санта Клауса до місцевої школи, супроводжуться танцями, музикою, подарунками, веселощами і т.д.

Ходу, яка простягається на 2 км, очолює пожежна команда лікарні та команда фандрейзерів, яка, власне, все це й зорганізувала. Колонна проходить повз вікна лікарні, де у вікнах стоять пацієнти із запаленими свічками. Хода закінчується біля головної різдвяної ялинки лікарні, на якій запалюються вогники.

Цей святковий період – один із найтяжчих для сімей, які перебувають у лікарні, але ця благодійна акція нагадує їм, що вони змагаються з хворобою не наодинці. Як сказав батько одного маленького пацієнта, «тяжко переоцінити значення такої підтримки».

Цій фандрейзинговій події присвячена окрема веб-сторінка, на ній можна створити свою команду, можна долучитися до більшої команди, пожертвувати кошти і так далі. А можна стати «віртуальним ходоком». У такому разі особа при онлайн реєстрації на подію обирає відповідну опцію. У такому разі ця особа, як і інші учасники, зможе підтримати традицію та провести свою власну фандрейзингову кампанію на користь лікарні, але з якихось причин не буде безпосередньо йти ходою.

На сайті постійно оновлюється стрічка із переліком найбільших жертводавців. Ми можемо побачити, що благодійні пожертви – в середньому 300-400 доларів, при чому переважають внески близько 100 доларів. Середня місячна заробітна плата в США приблизно 3600 доларів.

Нарешті, найбільша у світі лікарня, що працює у сфері діагностики та лікування онкологічних захворювань, досліджень та освіти. Це Royal Marsden у Лондоні. При цій лікарні діє Royal Marsden Cancer Charity – тобто благодійна організація, яка займається розвитком лікарні. Згідно зі звітом цієї організації, за 2017-2018 р., найбільше було зібрано на придбання обладання: понад 14 млн фунтів стерлінгів. На адміністративні витрати було зібрано 3.8 млн благодійних пожертв, а на дослідження: 2.7 млн фунтів стерлінгів. На лікування та догляд – 1.4 млн. Тобто, як ми знову помічаємо, проведення наукових досліджень є однією з найважливіших статей, на які залучаються позабюджетні кошти.

Традиційно, кошти збираються завдяки благодійним пожертвам. Найбільш поширені фандрейзингові події, які пов’язані із марафонами. Тобто, як і у випадках, що розглядалися вище, за посильний фінансовий внесок можна взяти участь у благодійному забігові. При чому на користь лікарні проводиться щонайменше 3 марафони на рік.

Благодійним фондом проводяться також і туристичні поїздки в екзотичні місця. Наприклад, з метою збору 3795 фунтів на потреби лікарні, фонд організовує 10-денну поїздку до Мачу-Пікчу (Південна Америка), а реєстраційний внесок становить 395 фунтів. Інші витрати на транспортне та інше забезпечення також покриває благодійник. Для того, щоби взяти участь у благодійному переході пустелею Сахара, треба було внести 145 фунтів за реєстрацію.

Також цей благодійний фонд має домовленості з різноманітними організаціями – скаутами, клубами, пабами  – про регулярне проведення ними благодійних зборів. Наскільки це ефективно – свідчить те, що партнерський благодійний фонд з Франції провів у 2018 р. велопробіг і зібрав понад 1 млн фунтів, який було спрямовано на проведення досліджень у Royal Marsden.

Окрім фандрейзингу, фонд пропонує підтримати лікарню прямими пожертвами, тобто дати 25 фунтів, чи 75, чи 150. Або «здивувати команду фонду» й надати «нестандартну суму». Надзвичайно популярними є згадування фонду (лікарні) в заповіті (цьому сприяє держава, адже за законом у такому випадку спадкоємець платить значно менший податок на спадок).

Таким чином, Україна – не одна країна, де громадяни проявляють свій підприємницький хист у сфері охорони здоров’я, щоб покращити якість життя та лікування. Представники благодійних фондів вже теж організовують різноманітні акції, які мають додаткову вартість, і збирають пожертви для удосконалення медичних послуг. Всі ці акції носять яскравий ефект шоу, приваблюючи своїм позитивом і дотепністю. Звісно, в кінці благодійного збору його організатори ніколи не забувають подякувати учасникам і запросити їх до участі у наступних подіях. У першу чергу такі підходи застосовуються в неакадемічних закладах, але, можливо, дослідницьким установам також варто розробити певну фандрейзингову стратегію. 

Фото взяті із сайтів вказаних фондів та лікарень. 

Олександр Вольф, провідний фахівець відділу з міжнародного співробітництва, голова БО «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги»