Google search

За повідомленням Першого незалежного фармацевтичного бізнес-порталу, компанія Gilead оголосила, що безкоштовно виділить для програми профілактики ВІЛ-інфекції у США свій препарат для лікування ВІЛ Truvada «щоб покласти край епідемії цього захворювання».


Truvada, комбінація емтрицитабіну і тенофовір дісопроксілфумарата, показаний в США як профілактичний засіб, що запобігає зараженню вірусом імунодефіциту людини у неінфікованих осіб з груп високого ризику. 

Так, в Gilead заявили, що компанія буде жертвувати до 2,4 мільйона флаконів Truvada щороку. Ліки буде надходити в Центри США по контролю і профілактиці захворювань (CDC) і звідти вже буде розподіляться незастрахованим американським громадянам з високим ризиком інфікування. 

Благодійна акція триватиме до 2030 року, після чого Gilead розраховує перевести американців на інший препарат, Descovy, (емтрицитабін + тенофовір алафенамід), якщо він отримає на той час схвалення регулятора. 

За заявою виробника, новий засіб профілактики ВІЛ-інфекції має менше побічних ефектів (Truvada вважається безпечним препаратом, але в деяких випадках може спровокувати проблеми з нирками і втрату щільності кісткової тканини). Descovy більш безпечний в цих аспектах, хоча підвищує рівень холестерину в більшій мірі, ніж Truvada.