Google search

Засідання Комітету з питань біоетики Ради Європи (РЄ) відбулося 4-7 червня у Страсбурзі. В обговоренні проекту Керівництва щодо проведення громадських дебатів, Стратегічного плану дій на наступні два роки та багатьох інших питань порядку денного взяла участь проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи з іноземними громадянами професор Олеся Гульчій.


Засіданню Комітету передував семінар високого рівня «Громадські дебати як інструмент управління новими технологіями», що відбувся за сприяння Уряду Французької Республіки в рамках головування цієї країни в Комітеті Міністрів РЄ. Представник України відзначила важливість громадських обговорень окремих питань охорони здоров’я для розвитку демократичних процесів в Європі, зокрема, реформ медичної галузі в Україні, що базуються на інтеграції нашої країни до європейських та євроатлантичних інституцій, транспарентності, орієнтації на децентралізацію і дотримання прав рівного доступу пацієнтів до медичних послуг, та виконанні Україною положень Угоди про асоціацію Україна - ЄС в частині громадського здоров’я тощо.



Під час відкриття пленарного засідання з привітаннями до учасників звернулися генеральний секретар РЄ Thorbjorn Jagland, голова комітету з соціальних питань Національних зборів Франції Brigitte Bourguignon, президент парламентської асамблеї Ради Європи Liliane Maury Pasquier, голова Комітету біоетики Ради Європи Tesi Aschan (Швеція), дипломати різних країн-членів РЄ, науковці та представники міжнародних організацій з Європи та Північної Америки.

У межах засідання був розглянутий звіт Бюро Комітету за результатами попереднього засідання, обговорені останні здобутки у галузі біоетики в країнах-членах РЄ, а також проект Керівництва щодо проведення громадських дебатів, матеріали досліджень технологій редагування геному, питання щодо гендерної рівності, найкращі практики в психічному здоров’ї, співробітництво з іншими комітетами РЄ та Стратегічний план дій на наступні два роки.

Запрошення співробітників Академії до роботи у робочих органах Ради Європи свідчить про визнання ролі та досягнень НМАПО імені П.Л. Шупика в напрямку розбудови системи охорони здоров’я, це також розширює можливості Академії в налагодженні міжнародної співпраці, спрямованої на досягнення як популяційного, так і індивідуального здоров’я кожної людини.

Читайте також