Google search

Швидке поширення нового штаму коронавірусу викликало запровадження жорсткого локдауну в Лондоні й на південному сході Англії. Як так сталося, що за лічені місяці вірус настільки мутував, що змусив владу вжити екстрених заходів?

Сукупність трьох факторів привертає особливу увагу вчених:

- він швидко витісняє інші штами цього ж вірусу;

- мутація відбувається в тих частинах вірусу, які є особливо важливими;

- деякі з цих мутацій вже продемонстрували в лабораторних умовах підвищену здатність вірусу проникати в клітини.

Усе це разом передбачає, що вірус може швидше поширюватися.

Проте абсолютної впевненості у цьому поки що немає. 

Вперше цей новий штам виявили у вересні. Уже в листопаді приблизно 25% всіх заражень в Лондоні були якраз цим варіантом коронавірусу. А до середини грудня їх стало понад 65%.

На прикладі результатів тестів, зроблених у британській лабораторії Milton Keynes Lighthouse Laboratory, було видно, як цей штам почав домінувати в лабораторних аналізах.

Математики намагаються розрахувати поведінку інших штамів коронавірусу, щоб зрозуміти, наскільки агресивнішим може бути новий.

Однак тут треба враховувати не тільки поведінку самого вірусу, а й те, як будуть поводитись люди.

Питання щодо того, чи дійсно він більш заразний, ніж попередні варіанти залишається. «Тих даних, які є у відкритому доступі, зовсім недостатньо для того, щоб зробити чіткий і безумовний висновок про те, що заразність у вірусу стала вищою», - говорить професор Джонатан Болл, вірусолог з Ноттінгемського університету. 

Дані міжнародного проєкту Nextstrain, що стежить за генетичним кодом усіх вірусних зразків з усього світу, дозволяють припустити, що новий штам коронавірусу, що з'явився в Данії та Австралії, прийшов з Британії.

Нідерланди теж зафіксували кілька випадків цього штаму.

Схожий варіант, який виник у Південній Африці, має деякі характеристики, властиві новому штаму, але, схоже, не пов'язаний з британським. 

Коронавірус, вперше виявлений в китайському місті Ухань, - не той, який виявляють зараз по всьому світу. Мутований штам D614G виник в Європі в лютому і став основним у всіх країнах світу. Інший, A222V, поширився по всій Європі з відпочивальниками з Іспанії. 

В опублікованій первинній розшифровці аналізу нового штаму йдеться про потенційно важливі зміни 17 характеристик.

Зміни стосуються шиповидного білка - свого роду ключа, яким вірус відмикає дверцята в клітини.

Одна з мутацій, N501Y, відповідальна за найважливішу частину цього шипа, відому, як рецептор-зв'язуючий домен (RBD).

Саме тут шип вперше входить в контакт з поверхнею клітини. Будь-які зміни, які допоможуть вірусу проникати всередину, найімовірніше, дадуть цьому штаму перевагу.

Неодноразово фіксувалася і ще одна мутація (делеція H69/V70), - зокрема, у заражених норок на фермах в Данії, - під час якої відбувається знищення крихітної частини шипа.

Дослідження, що проводить професор Раві Гупта з Кембриджського університету, показують, що в лабораторних умовах ця мутація збільшує інфекційність коронавірусу вдвічі. 

Під час цих же експериментів вчені припустили, що ці мутації роблять менш ефективним лікування хворих за допомогою переливання крові пацієнтів, які перехворіли на ковід. 

Цей штам зазнав несподівано багато мутацій. Найбільш імовірне пояснення таке, що він виник у пацієнта з ослабленою імунною системою, яка не змогла подолати цей вірус. Замість цього організм цієї людини став свого роду сприятливим середовищем для мутації коронавірусу. 

Наразі немає жодних свідчень того, що новий штам коронавірусу став смертельнішим. Але ситуацію треба тримати під контролем. Однак навіть сам факт того, що заражених стає більше, може створити проблеми в лікарнях. 

Чи будуть ефективні вакцини проти нового штаму? Практично точно можна сказати - так. У всякому разі на найближче майбутнє. Усі три провідні світові вакцини викликають імунну відповідь організму на наявний білок шипа коронавірусу. Вони налаштовують імунну систему на те, щоб вона атакувала різні складові вірусу, а це значить, що навіть попри те, що частина шипа мутувала, вакцини, як і раніше, будуть ефективними.

«Однак якщо ми проґавили ще низку мутацій, тоді треба буде хвилюватися», - говорить професор Гупта. «Цей вірус потенційно налаштований на те, щоб обійти захист, який дає вакцина. Він вже зробив до цього низку кроків», - каже вчений. Таке може статися, якщо вірус мутує настільки, що вакцина виявиться бездіяльною, а вірус продовжить заражати людей. І тоді ми опинимося у такій же ситуації, що й з грипом, коли вакцину необхідно регулярно видозмінювати.

На щастя, ті вакцини проти коронавірусу, які ми вже отримали, легко піддаються таким змінам.

Джерело: https://www.bbc.com/ukrainian

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 73% - 4 Голосів
Корисність матеріалу: 58.5% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також