Google search

Щоденне вживання великої кількості кофеїну може збільшити ризики глаукоми більше, ніж у три рази, у людей, які мають генетичну схильність до високого внутрішньоочного тиску, відповідно до результатів міжнародного багатоцентрового дослідження, яке було очолюване Icahn School of Medicine на горі Синай.

Воно вперше в світі продемонструвало дієтично-генетичний зв’язок при глаукомі. Тож результати, опубліковані в друкованій версії червневого випуску журналу Ophthalmology можуть наштовхувати на припущення, що пацієнтам із сімейною історією глаукоми слід знизити вживання кофеїну. 

Група дослідників використовувала UK Biobank – масштабну медичну базу даних, яка підтримується різними медичними та державними установами. Вони проаналізували записи 120000 учасників у період з 2006 по 2010 роки. Учасникам було від 39 до 73 років, і вони надали свої медичні записи разом зі зразками ДНК, зібраними для отримання даних. Вони багато разів проходили дієтичні опитувальники, в яких увага була зосереджена на тому скільки напоїв із кофеїном вони п’ють щодня, як багато їжі, що містить кофеїн, вони їдять, її специфічні типи та порції. Також вони відповідали на питання про їх зір, включаючи специфічні питання про наявність у них глаукоми та сімейного анамнезу глаукоми. Через три роки після дослідження їм виміряли внутрішньоочний тиск та провели офтальмологічні дослідження очей. 

Спочатку дослідники вивчали взаємозв’язок між споживанням кофеїну, внутрішньоочного тиску і глаукомою, про яку учасники повідомляли самі, шляхом проведення багатоваріантного аналізу. Потім вони оцінювали чи додавання генетичних даних укріплював ці зв’язки. Вони приписували кожному учаснику значення генетичного ризику високого внутрішньоочного тиску і проводили аналіз взаємодії. 

Дослідники виявили, що велике споживання кофеїну не пов’язане із підвищеним внутрішньоочним тиском та глаукомою в цілому. Однак, серед учасників із найбільшою генетичною схильністю до підвищеного внутрішньоочного тиску – у верхньому 25 процентилі – такий зв’язок був. Якщо говорити більш конкретно, то в учасників, які споживали найбільшу кількість кофеїну щодня (понад 480 міліграмів – приблизно 4 чашки кави), рівень внутрішньоочного тиску був вищим на 0.35 мм рт. ст. Крім того, у осіб із найвищими показниками генетичного ризику, які споживали більше 321 міліграмів кофеїну щодня (приблизно 3 чашки кави), поширеність глаукоми була майже в 3.9 разів вища, аніж у учасників, які вживали мінімум кофеїну, або ж не вживали його взагалі, або ж мали низькі генетичні ризики. 

“Пацієнти із глаукомою часто питають, як саме вони можуть змінити свій спосіб життя, щоб захистити свій зір, однак, до цього часу це була недостатньо вивчена область. Це дослідження припустило, що пацієнти із найвищим генетичним ризиком глаукоми можуть отримати користь від зменшення споживання кофеїну. Важливо зауважити, що зв’язок був встановлений лише із вживанням великої кількості кофеїну, і у тих пацієнтів, які мали високі генетичні ризики, – каже співавтор Anthony Khawaja, MD, Ph.D., доцент Ophthalmology University College London (UCL) Institute of Ophthalmology та офтальмохірург в Moorfields Eye Hospital, – Дослідження UK Biobank допомагає нам, як ніколи раніше, дізнаватись про вплив наших генів на глаукому і роль, яку може відігравати наша поведінка та навколишнє середовище. Ми сподіваємося розширити знання у цій галузі”. 

Оригінальна стаття була опублікована на порталі Medical Xpress 7 червня 2021 року - її повний  переклад можна прочитати на сторінці Асоціації дитячих офтальмологів та оптометристів України.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу