Google search

Тривала «інфодемія» оманливої інформації про нову пандемію коронавірусу здатна підірвати здоров'я українців. Це довело дослідження, проведене для Програми розвитку ООН (ПРООН) та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Про це повідомляє пресцентр Програми розвитку ООН в Україні.

У березні-листопаді 2020 року фахівці відстежили більш ніж 30 мільйонів повідомлень у соціальних мережах. Вони зробили це за допомогою передової платформи моніторингу та аналізу соціальних медіа SemanticForce. І виявили понад 250 000 повідомлень з дезінформаційними розповідями, пов’язаними з Covid-19 в українських онлайн-ЗМІ, на форумах, у блогах, месенджері та соціальних мережах. Виявлені дезінформаційні наративи включають маніпулятивну та відверто неправдиву інформацію щодо носіння масок, конспірологічні теорії про походження та навіть сам факт існування новітнього коронавірусу та хвороби Covid-19, брехливі чутки щодо ефективності тестування на коронавірус і вакцинації, та іншу невірогідну інформацію щодо COVID-19.

Дослідження показало, що хибні розповіді зменшують готовність людей виконувати настанови у сфері громадського здоров'я (носити маски, дотримуватися соціальної дистанції тощо). Після них люди менше схильні рекомендувати вакцинацію вразливим особам у своєму суспільному колі. Підсумок розвідки наступний: неконтрольована інфодемія мала потенціал значно збільшити вплив захворювання на Covid-19. А постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева зазначила, що дослідження засвідчило: інфодемія є реальною загрозою здоров'ю населення в Україні, оскільки неправдиві відомості можуть швидко поширюватися у соцмережах з огляду на низький рівень довіри до державних інституцій. І для боротьби з цією напастю уряду важливо об’єднати зусилля з неурядовими організаціями, організаторами перевірки фактів та представниками соціальних медіа.

Проведено також опитування громадської думки щодо пандемії, яким охопили 1000 українців. Результати такі: близько третини українців вважають, що їхні шанси заразитися коронавірусом низькі. А найпопулярніші джерела інформації громадськості – соціальні медіа (42 %), телебачення (26 %), а також лікарі та медики (24 %). Джерела, яким найбільше довіряють українці, за їхніми словами, – це їхні особисті лікарі та медики (39 %), а також лікарі та спеціалісти у сфері охорони здоров’я (через ЗМІ, 29 %), тоді як лише 27 % довіряють соціальним мережам як джерелу правдивої інформації.

Дослідники виробили ряд рекомендацій для уряду, ЗМІ та соціальних медійних платформ щодо боротьби з інфодемією Covid-19. Уряду запропоновано для координації ключових груп створити централізований командний центр Covid-19 (уряд, неурядові організації, організації фактчекерів, ЗМІ, впливові особи). Вітається використання гумору для збільшення поширення важливої інформації про охорону здоров'я, підтримка організацій, які перевіряють факти, за допомогою грантів, співпраця зі ЗМІ та спеціальними розділами на вебсайтах. Схвалюється заохочення соціальних медіа налаштувати свої алгоритми для того, щоб позначити дезінформацію та зменшити її поширення у стрічках новин користувачів соціальних мереж.

Джерело: https://www.ua.undp.org/content/ukraine/en/home/presscenter/pressreleases/2021/_infodemic_-of-covid-19-disinformation-bad-for-ukrainians-health.html

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 67% - 4 Голосів
Корисність матеріалу: 66.33% - 3 Голосів
Доступність матеріалу: 69.5% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також