Google search

 
 

Сьогодні на Сторінках історії відомий український анестезіолог, професор, віце-президент асоціації анестезіологів України, член проблемної комісії з анестезіології та інтенсивної терапії МОЗ та АМН України — Шлапак Ігор Порфирійович.

Ігор Порфирійович народився 29 вересня 1943 у селі Гостинне Немирівського району Вінницької області. Батько — вчитель фізики та математики, мати — вчитель молодших класів.

Після закінчення із похвальною грамотою 7 класів школи поступає на фельдшерське відділення Гайсинського медичного училища та закінчує його в 1960 році з відзнакою. Навчається у вечірній школі та працює масажистом-інструктором у водолікарні.

У 1962 році він вступає до Київського медичного інституту імені О. О. Богомольця, який у 1968 році закінчує з відзнакою.

Свою трудову діяльність в анестезіології та реаніматології І. П. Шлапак почав в одному з провідних лікувальних закладів Києва – клінічній лікарні імені Жовтневої революції (нині Олександрівська лікарня м. Києва).

В 1970 році І. П. Шлапак вступив до аспірантури на кафедру анестезіології і реаніматології Київського державного інституту удосконалення лікарів, міцно зв’язавши своє життя з цим науковим і навчальним закладом. В 1975 році він захистив кандидатську дисертацію, присвячену екстракорпоральній перфузії ізольованої печінки.

З 1974 по 1987 роки працював асистентом, а з 1987 року – доцентом кафедри анестезіології і реаніматології Київського державного інституту удосконалення лікарів, нині – Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л.Шупика.

В рамках становлення в Україні медицини критичних станів в Києві створюється науково-практичне об’єднання швидкої медичної допомоги та медицини катастроф.

В 1994 році в цій установі клініку анестезіології, інтенсивної терапії та реанімації очолив І. П. Шлапак.

З цього часу і до 2005 року він був беззмінним головним спеціалістом МОЗ України в галузі клінічної токсикології, і розвиток токсикологічної служби в нашій країні нерозривно пов’язаний з іменем І. П. Шлапака.

В 1995 році Ігор Порфирійович захистив докторську дисертацію, а в 1996 році очолив кафедру анестезіології та інтенсивної терапії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика. У 1998 року кафедра під керівництвом І.П.Шлапака стає опорною серед подібних кафедр України. З того часу протягом багатьох років кафедра анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика утримує передові позиції в організації навчального процесу, методичній, науковій та лікувальній роботі. І в цьому велика заслуга її керівника – професора І. П. Шлапака.

Наукові інтереси І. П. Шлапака були надзвичайно широкими і стосувалися проблем інтенсивної терапії черепно-мозкової та поєднаної травм, гострих отруєнь та інсультів, сепсису, шоку, цукрового діабету, гострого панкреатиту, лікування больових синдромів, застосування регіонарної анестезії тощо.

Ігор Порфирійович Шлапак був автором понад 350 наукових публікацій з різних проблем анестезіології та інтенсивної терапії. Серед них – перший національний підручник „Анестезіологія та інтенсивна терапія” під редакцією І.П.Шлапака, 17 наукових посібників і монографій.

Він був членом редакційних рад і редколегій 7 наукових медичних часописів, беззмінним головним організатором і співголовою оргкомітету міжнародних форумів „Британо-український симпозіум з анестезіології та інтенсивної терапії”, що стали відомими і популярними не тільки в Україні, але й далеко за її межами.

За матеріалами: http://kafanest.kiev.ua
Фото з відкритих джерел

Катерина Бовсуновська,
провідний фахівець відділу комунікацій НМАПО імені П.Л. Шупика

Читайте також