Google search

 
 

15 січня 2020 року в рамках Всесвітнього дня зору (World Sight Day) та реалізації глобальної програми по боротьбі зі сліпотою «Зір 2020: Право на зір», міжнародного агентства з профілактики сліпоти  (International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB) і Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) опорна кафедра офтальмології за підтримки ГО «Всеукраїнська Асоціація «УКРОПТИКА»» успішно провела науково-медичний захід «Скринінг на катаракту», в якому взяли участь 13 співробітників кафедри офтальмології на чолі із завідувачем, професором Сергієм Риковим.

В рамках медичного «Скринінгу на катаракту» було проведено комплексне діагностичне обстеження зору згідно зі світовими стандартами діагностики катаракти та попередження сліпоти для 422 співробітників академії. Проблеми і захворювання органа зору було виявлено практично у кожного третього. Особливо слід звернути увагу, що підвищений рівень внутрішньоочного тиску та зміни кришталика було виявлено у 20 відсотків відвідувачів скринінгу. Це дуже тривожна інформація, оскільки катаракта – хронічне захворювання, що характеризується поступовою втратою зоровий функцій, яке, як правило, не супроводжується больовими відчуттями, але приводить до повної і незворотної сліпоти, якщо вчасно не був встановлений діагноз і не призначено необхідне лікування. Катаракта є однією з основних причин розвитку вторинної глаукоми.

Особливий ризик глаукоми мають працівники, чия робота пов’язана із напруженим зоровим навантаженням на близькій відстані (робота на комп’ютері), хворі з ендокринною патологією, особливо з цукровим діабетом, хворі з серцево-судинними захворюваннями, кровні родичі хворих на глаукому. У багатьох співробітників академії було діагностовано міопію, яка також є однією із основних факторів ризику розвитку катаракти і глаукоми.

Усі співробітники, хто пройшов обстеження в рамках медичного «Скринінгу на катаракту» отримали конкретні рекомендації, а деякі пацієнти будуть дообстежуватись та проходити лікування на клінічній базі кафедри офтальмології, КМКОЛ «Центр мікрохірургії ока».