Google search

 
 

Адміністрація та колектив НМАПО імені П. Л. Шупика з глибоким сумом сповіщають, що 26 січня 2021 року на 77-му році пішов з життя член-кореспондент НАМН України, професор, заслужений лікар України, почесний член Європейської спілки кардіологів Соколов Юрій Миколайович.

Вся наукова та практична діяльність Юрія Соколова присвячена одній з самих актуальних та складних проблем кардіології  - ішемічній хворобі серця. Першим успіхом в даному напрямку був ефективний внутрішньокоронарний тромболізис у пацієнта з тромбозом коронарної артерії, який Юрій Миколайович власноруч провів у 1991 році. На сьогоднішній день, за ініціативи та наполегливості Юрія Миколайовича, подібні відділення для проведення реваскуляризації міокарду при гострому коронарному синдромі відкриті у багатьох містах України.

У 2011 році була створена Всеукраїнська громадська організація «Асоціація інтервенційних кардіологів України», головою правління якої незмінно був Юрій Соколов. 

Юрій Миколайович у співдружності з колегами був удостоєний Державної премії з науки і техніки України за науково-практичну роботу «Попередження кардіо-церебральних ускладнень та раптової смерті». У 2010 році Юрій Соколов був нагороджений Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. За період більше 20 років Юрій Миколайович сформував наукове направлення та школу інвазивних кардіологів в Україні, є автором численних наукових робіт та монографій. 

Протягом багатьох років та до останніх днів Юрій Миколайович продовжував працювати сумісником та погодинником на кафедрі кардіології НМАПО імені П. Л. Шупика, щедро ділився з колегами своїми знаннями та життєвим досвідом.

Плідна, самовіданна праця, великий внесок в розвиток медичної науки, доброта і щирість Юрія Миколайовича завжди викликали вдячність  і захоплення людей, що його знали. 

Адміністрація і колектив Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика висловлюють щире співчуття родині Юрія Миколайовича Соколова.

Читайте також