Google search

 
 

29 січня 2021 року вперше за останні роки відбулась зустріч керівництва Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» МОЗ України на чолі із новообраним генеральним директором, д.мед.н. Володимиром Жовніром та професорсько-викладацького складу 16 кафедр НМАПО імені П. Л. Шупика, представників 5 кафедр НМУ імені О. О. Богомольця,

ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О. М. Лук’янової НАМН України», ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії» МОЗ України, Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, керівників медичних коледжів.

  • НМАПО імені П. Л. Шупика представляла проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Раїса Моісеєнко;
  • нму імені О. О. Богомольця – ректор, професор Юрій Кучин;
  • ДУ «ІПАГ імені академіка О. М. Лук’янової НАМН України» – заступник директора з наукової роботи, чл.-кор. НАМН України Тетяна Татарчук. 

Від НМАПО імені П.Л. Шупика в дискусії взяли участь завідувач кафедри медичної інформатики професор Озар Мінцер, завідувач кафедри неонатології чл.-кор.  НАМН України Єлизавета Шунько, завідувач кафедри медичної та лабораторної генетики чл.-кор. НАМН України Наталія Горовенко,  завідувач кафедри педіатрії № 1 професор Олена Охотнікова, завідувач кафедри патологічної та топографічної анатомії професор Олена Дядик, завідувач кафедри дитячої оториноларингології, аудіології та фоніатрії професор Анатолій Косаковський, завідувач кафедри гематології і трансфузіології професор Станіслав Видиборець, асистент кафедри ядерної медицини, радіаційної онкології та радіаційної безпеки к.мед.н. Юлія Северин, які висловили основні напрямки удосконалення спільної освітньої, науково-дослідницької та лікувально-діагностичної роботи на майбутній період.

На порядку денному було обговорення питань оптимізації роботи освітніх та наукових програм. Захід був спрямований на підвищення рівня надання медичної допомоги дітям шляхом створення нової цілісної наукової програми із залученням провідних фахівців різних галузей в НДСЛ «ОХМАТДИТ».

Також, під час заходу було заслухано завідувачів кафедр щодо досягнень у спільній діяльності Академії і Лікарні та пропозиції щодо подальшої плідної співпраці.

Обговорили питання спільної організації підготовки висококваліфікованих медичних кадрів для національної системи охорони здоров’я, безпосередньо для НДСЛ «ОХМАТДИТ», удосконалення медичної допомоги, впровадження новітніх технологій в практику охорони здоров’я, ефективного використання матеріальних, кадрових, фінансових ресурсів, наукового потенціалу, які спрямовані на поліпшення здоров'я населення України.

Також, питання створення належних умов для проведення освітньої, науково-дослідної та лікувально-діагностичної роботи науково-педагогічними працівниками кафедр спільно з лікарями закладу охорони здоров’я. Питання забезпечення навчального процесу із використанням нових форм і методів навчання, досягнень  медичної  науки  і  практики  охорони  здоров'я; проведення наукових досліджень, експертної оцінки ефективних методів профілактики,  діагностики, лікування і реабілітації хворих; організації та проведення семінарів, патолого-анатомічних, клінічних лікарських, науково-практичних конференцій, експертних комісій, консиліумів, медичних рад тощо, заходів по контролю за якістю лікувально-діагностичного процесу та участі в них лікарів НДСЛ «ОХМАТДИТ»; участі лікарів НДСЛ «ОХМАТДИТ»  у проведенні наукових розробок та спільного їх впровадження в практику; публікацій навчально-методичних та наукових праць, які виконані спільно на клінічному матеріалі від імені НМАПО імені П. Л. Шупика та НДСЛ «ОХМАТДИТ»; спільного використання наявної апаратури, медичного обладнання тощо, придбаних за рахунок Академії та Лікарні.

Зокрема, було запропоновано: ширше використовувати можливості телемедицини для проведення мультидисциплінарних консиліумів, консультацій; створити електронну базу даних дітей, пролікованих в НДСЛ «ОХМАДИТ» з метою оцінки результатів медичної допомоги, оцінки та впровадження нових технологій; продовжити спільне проведення науково-практичних конференцій; організовувати клінічні телеконференції з обласними дитячими лікарнями тощо.

Учасники заходу зазначили, що вперше за останні роки таке коло учасників було зібрано для обговорення спільних перспектив розвитку практичної медицини та академічних вузів для напрацювання надважливих конкретних пропозицій щодо освітньої, науково-дослідної та лікувально-діагностичної діяльності з метою удосконалення надання медичної допомоги хворим.

З великими сподіваннями на майбутню подальшу плідну співпрацю на користь народу України.

Довідково: у 2021 році в НМАПО імені П. Л. Шупика здійснють свою освітню, науково-дослідну та лікувально-діагностичну діяльність 79 кафедр, 68 з яких клінічні. НДСЛ «ОХМАТДИТ» є клінічною базою для кафедр Академії. Історично співпраця між Академією і НДСЛ «ОХМАТДИТ» бере свій початок із 1928 року, коли на базі Лікарні була розташована перша кафедра Академії. На сьогодні підписані і діють угоди про спільну діяльність між НДСЛ «ОХМАТДИТ» та НМАПО імені П. Л. Шупика із 16 кафедрами:

  • педіатрії №1 (із 1928 року);
  • дитячої оториноларингології, аудіології та фоніатрії (1969 р.);
  • неонатології (1977 р.);
  • дитячої анестезіології та інтенсивної терапії (1988 р.);
  • медичної та лабораторної генетики (1989 р.);
  • дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації (2004 р.);
  • стоматології дитячого віку (2005 р.);
  • медичної інформатики (2005 р.);
  • офтальмології (2006 р.);
  • дерматовенерології (2008 р.);
  • ортодонтії (2009 р.);
  • медичної статистики (2009 р.);
  • ядерної медицини, радіаційної онкології та радіаційної безпеки (2014 р.);
  • радіології (2015 р.);
  • патологічної та топографічної анатомії (2016 р.);
  • гематології і трансфузіології (2019 р.).

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 72.5% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також