Google search

 
 

Проблеми професійної підготовки лікарів в Україні розглянув ректор НУОЗ України імені П.Л. Шупика академік НАМН України Юрій Вороненко у своєму інтерв’ю медичному часопису «Ваше здоров’я».

Викладачам-клініцистам нарешті офіційно дозволили працювати на посадах лікарів у штаті лікарень за згодою їхніх керівників. Але й зарплату вони отримуватимуть за клінічну діяльність, і час мають витрачати саме на це. Хто навчатиме студентів та інтернів і якою буде доля кафедр та тих працівників, що не припадуть «до душі» головному лікарю?

Нинішня ситуація з клінічними базами медичних вишів на базі лікарень є абсурдною: навіть якщо університет домовиться про передачу йому в оперативне управління якоїсь лікарні або самостійно чи з допомогою інвесторів збудує і оснастить власну університетську клініку, то вона не буде жодним чином фінансуватися державою, хоча виконуватиме державне замовлення.

 Передусім важливо зрозуміти: клінічна база університету, яка найчастіше є комунальною власністю, повинна мати інші принципи взаємодії з університетом – забезпечувати потребу держави у лікарях та виконання відповідного державного замовлення на безоплатній основі, а не розглядатися як додатковий заробіток лікарні. Тому згадані принципи взаємодії нині лежать у площині співпраці, регульованої Господарським і Цивільними кодексами України, а не у площині оренди, як дехто сьогодні хоче їх бачити. Водночас і відносини між закладом охорони здоров’я та медуніверситетом у нинішніх умовах  повинні розглядатися виключно, як взаємовигідна співпраця двох установ для досягнення спільної мети: підготовки чи перепідготовки й підвищення кваліфікації лікаря для держави і для лікарні, зокрема.

Для розв’язання проблем взаємодії закладів охорони здоров’я і клінічних кафедр університетів необхідно внести зміни щонайменше до трьох законів: про фінансування медичної допомоги, про автономізацію закладів охорони здоров’я і про оренду. А в досяжній перспективі медичні університети повинні набути власні потужні клініки. Це аксіома.

Більше про це та про інші проблеми, які перешкоджають розвитку медичної освіти в Україні, читайте за посиланням: https://www.vz.kiev.ua/yakym-zminam-buty-v-internaturi-i-chomu-vony-mozhut-pomnozhytysya-na-nul/

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 84.75% - 4 Голосів
Корисність матеріалу: 83.33% - 3 Голосів
Доступність матеріалу: 82% - 3 Голосів

Загальна оцінка матеріалу