Google search

 
 

У межах співпраці НУОЗ України імені П. Л. Шупика та Каракалпацького медичного інституту 8 червня 2021 р. відбулася майстер-сесія «Коронавірусна інфекція у вагітних та дітей: ризики і стратегії їх мінімізації» («Coronavirus Infection in Pregnancy and Children: Risks Prevention Strategies»).

Відкрили захід, що проводився у дистанційному форматі на платформі Google Meet, ректор Каракалпацького медичного інституту (Республіка Узбекистан) професор Орал Атаніязова та проректор з міжнародних зв'язків та науково-педагогічної роботи з іноземними громадянами Університету професор Олеся Гульчій.

Спікерами майстер-сесії стали провідні вчені нашого закладу у галузі акушерства та педіатрії: завідувачка кафедри гінекології та медицини плода професор Світлана Жук, професор кафедри акушерства, гінекології та репродуктології Руслан Ткаченко, завідувачка кафедри неонатології чл.-кор. НАМН України Єлизавета Шунько та завідувачка кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології професор Алла Волоха.

Загалом до участі в заході зареєструвалися понад 150 лікарів з різних вищих медичних навчальних закладів Узбекистану.

У своїй доповіді професор С. Жук зосередилася на стратегічних питаннях організації медичної допомоги хворим на коронавірусну інфекцію, шляхах і можливостях її надання в Україні. Професор Р. Ткаченко надав розгорнутий огляд сучасних міжнародних та відчизняних рекомендацій щодо надання допомоги вагітним з коронавірусною інфекцією. Присутні з інтересом ознайомилися, як з гендерними особливостями цього захворювання загалом, так і зі специфікою перебігу під час вагітності.

Питання клініки, діагностикита лікування коронавірусної інфекції у немовлят, оцінки перинатального та неонатального ризику охопила у своїй доповіді завідувач кафедри неонатології чл.-кор. НАМН України Єлизавета Шунько. Окрему увагу у доповіді та обговоренні приділили таким гостро актуальним питанням як імовірність передачі SARS-COV-2 від матері до дитини під час вагітності та грудного вигодовуванні, прикладні аспекти організації догляду за немовлям, мати якого хворіє на корона вірусну інфекцію тощо.

Завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології професор Алла Волоха детально виклала сучасні міжнародні та вітчизняні особливості лікування Covid 19 у дітей, а також навела дані з наукових досліджень, покликані наблизитися до відповіді на питання, чому діти легше і рідше хворіють на Covid 19. Водночас Алла Петрівна зауважила, що саме у дітей коронавірусна інфекція може спричиняти мультисистемний запальний синдром (PIMS – Pediatric Inflammatory Multisystem Syndrome або MIS-C - Multisystem Inflammatory Syndrome in Children).

Вагомою перевагою майстер-сесії стало те, що всі доповіді поєднали у собі і дані провідних міжнародних наукових досліджень, і ґрунтовний власний досвід спікерів у лікуванні хворих на Covid 19 в Україні.