Google search

 
 

Розвивається співпраця між Національним університетом охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика та закладами вищої освіти Республіки Узбекистан. Двічі делегація Республіки Узбекистан на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Узбекистан в Україні Алішером Курмановим у складі, зокрема, Міністра охорони здоров’я Каракалпацької Республіки Мурада Курбанова, відвідала університет.

На зустрічі з ректором Юрієм Вороненком було досягнуто принципової згоди щодо важливості активізації співпраці у сфері охорони здоров’я та започаткування практики підвищення кваліфікації узбецьких медичних працівників на базі НУОЗ України імені П. Л. Шупика. З метою реалізації домовленостей був укладений Меморандум про порозуміння в академічному співробітництві з Каракалпацьким медичним інститутом, у якому закріплені такі положення. Загалом протягом останніх чотирьох років підписано сім рамкових угод про співпрацю із закладами науки та практики Республіки Узбекистан.

Під час візиту проректора з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи з іноземними громадянами професора Олесі Гульчій  до Республіки Узбекистан пройшла зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Узбекистан Миколою Дорошенком, на якій обговорювались питання розвитку співробітництва у сфері медичної освіти.

Також Олеся Гульчій відвідала Самаркандський державний медичний інститут. Під час зустрічі з проректором з міжнародного співробітництва Зафаром Аміновим підбивалися підсумки співробітництва в клінічній сфері, зокрема кардіохірургії, та обговорювались можливі напрямки майбутньої наукової співпраці.

Варто відмітити, що на запрошення колег із Республіканського спеціалізованого науково-практичного центру кардіології в Самарканді у лютому цього року відбувся візит до Республіки Узбекистан команди лікарів ДУ «Інститут серця МОЗ України» на чолі з генеральним директором інституту та завідувачем кафедри  кардіохірургії, рентгенендоваскулярних та екстракорпоральних технологій НУОЗ України імені П. Л. Шупика Борисом Тодуровим. Українські лікарі виконали складні операції, провели обстеження пацієнтів.  У рамках візиту  Борис Тодуров прочитав лекції для науково-педагогічних працівників, студентів Самаркандського державного медичного інституту.

З огляду на позитивну історію співпраці за участю Олесі Гульчій проводяться консультації, був підготовлений та запропонований проєкт рамкової угоди про співпрацю з Самаркандським державним медичним інститутом.

Триває співпраця університету з Каракалпацьким медичним інститутом на основі  Меморандуму про порозуміння в академічному співробітництві, укладеного закладами на початку 2021 року.

Зокрема, уже є перші результати проєкту з підвищення кваліфікації узбецьких науково-педагогічних працівників: участь представників інституту у фаховій школі з міжнародною участю Інституту сімейної медицини НУОЗ України імені П. Л. Шупика «Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики – сімейного лікаря», науково-практичній конференції з міжнародною участю «Первинна медична допомога – основна складова охорони здоров’я України (до Всесвітнього дня сімейного лікаря)» Інституту сімейної медицини НУОЗ України імені П. Л. Шупика; проведення майстер-сесії «Коронавірусна інфекція у вагітних та дітей: ризики і стратегії їх мінімізації» за участю науково-педагогічних працівників університету.

У межах цього візиту відбулась зустріч проректора Олесі Гульчій з адміністрацією Каракалпацького медичного інституту. Предметом обговорення став розвиток співпраці, наступними кроками заплановані проведення циклу з громадського здоров’я, підготовка узбецьких науково-педагогічних працівників у аспірантурі та клінічній ординатурі на базі НУОЗ України імені П. Л. Шупика, консультування в клінічній сфері.

Під час зустрічей із завідувачами кафедр, клінічними ординаторами інституту професор Олеся Гульчій зробила презентацію про НУОЗ України імені П. Л. Шупика та історію співпраці закладу з Республікою Узбекистан, провела  майстер-класи з питань екологічного здоров’я та неінфекційних захворювань.

Також відбулася зустріч проректора Олесі Гульчій із заступником Міністра охорони здоров’я Каракалпацької Республіки Акмалом Аскаровим, на якій обговорювались питання підвищення кваліфікації узбецьких медичних працівників, зокрема, акушерів-гінекологів, неонатологів на базі Українського державного інституту репродуктології НУОЗ України імені П. Л. Шупика.

Висловлюємо впевненість у подальшому розвитку українсько-узбецьких відносин та плідній співпраці.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу