Google search

 
 

Міністерство охорони здоров’я України відповідно до наказу МОЗ України від 04.10.2021 № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» (далі - Наказ № 2153) затвердив перелік організацій, працівників яких обов’язково вакцинуватимуть, проти COVID-19. Наказ набирає чинності через місяць з дня, коли його офіційно опублікували, тобто з 8 листопада 2021 року.

Законодавці дали місяць працівникам на те, щоб встигнути вакцинуватися. Даний  наказ зареєстровано у  Міністерстві юстиції України 7 жовтня 2021 року за № 1306/36928. В доповнення до нього Уряд схвалив постанову від 20.10.2021  № 1096 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» (далі – Постанова № 1236).

З 8 листопада 2021 року, на період дії карантину, встановленого Постановою   № 1236  (із змінами), працівники зобов’язані мати щеплення проти COVID -19, у тому числі і працівники закладів вищої та післядипломної освіти незалежно від типу та форми власності тощо.

Заклади, вказані у Наказі № 1253, мають  відсторонити від роботи без збереження заробітної плати працівників, які не вакцинувалися проти COVID-19 (п. 41-6 Постанови  № 1236) за  винятком працівників, які мають абсолютні протипоказання відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 16.09.2011 № 595 (із змінами).

Важливо, що вакцинуватися мають усі працівники закладу. Зобов’язані  вакцинуватися  й дистанційні працівники,  тому що Наказ № 2153 не містить винятку, що ті, хто працює дистанційно, можуть працювати без щеплення.

Працівник має надати документ, який підтвердить профілактичне щеплення проти COVID-19, а саме:

- документ, який підтверджує, що працівник отримав повний курс вакцинації або одну дозу дводозної вакцини від COVID-19, включеної ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;

- міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати) або однією дозою однодомної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

У разі відсутності одного із зазначених документів, який підтверджує щеплення проти COVID-19, є підставою для роботодавця відсторонити невакцинованого працівника  від роботи відповідно до статті 46 КЗпП України  та частини другої статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Отже керівник зобов’язаний відсторонити від роботи працівників, які входять до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, але відмовляються або ухиляються від щеплень проти  COVID-19.

На час відсторонення оплата праці працівників здійснюється з урахуванням частини першої статті 94 Кодексу законів про працю України, частини першої статті 1 Закону України «Про оплату праці». В цих нормах йдеться про те, що оплату особа отримує за виконану роботу. Отже, якщо працівник не виконував роботу, то й оплачувати немає чого.

Строк відсторонення буде діяти до окремого розпорядження.

 

Юридичний відділ

Відділ кадрів

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 83% - 4 Голосів
Корисність матеріалу: 83.33% - 3 Голосів
Доступність матеріалу: 75% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу