Google search

 
 

У період з 02 травня до 08 травня 2022 року Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика продовжував працювати в умовах воєнного стану, виконуючи свої статутні завдання.

Продовжувалося навчання слухачів на 64 довготривалих циклах спеціалізації та стажування. Найбільша кількість циклів спеціалізації, як і в попередні періоди, проводилася кафедрами терапевтичного (15 циклів) та хірургічного (14 циклів) факультетів. 06.05 на кафедрі стоматології дитячого віку завершено цикл спеціалізації за спеціальністю «Дитяча стоматологія» – підготовлено 12 лікарів. Здійснювалася підготовка 53 слухачів на циклах стажування та спеціалізації за індивідуальним планом. На всіх навчальних циклах проміжні заліки проводилися дистанційно, оволодіння практичними навичками здійснювалося з використанням відеодемонстраційних матеріалів.

Було проведено 51 цикл тематичного удосконалення відповідно до навчально-виробничого плану та 5 циклів перенесено на червень 2022 р. За цей час підготовлено 4 нових цикли тематичного удосконалення з військово-медичної тематики. З 02 до 06 травня на кафедрі акушерства, гінекології і репродуктології проведено цикл ТУ «Невідкладні стани в акушерстві та гінекології в період військового стану» – навчалось 20 слухачів.

З 02 до 08.05 було проведено 27 майстер-класів, фахових семінарів, фахових шкіл та вебінарів з військово-медичної тематики, на яких підготовлено більше 4500 лікарів різних спеціальностей. 04.05 відділенням удосконалення молодших спеціалістів з медичною освітою за фахом «Стоматологія» проведено фахову школу «Особливості захисту цивільного населення України та надання екстреної домедичної допомоги під час ураження хімічними, радіаційними та бактеріологічними чинниками в умовах воєнного часу» – 50 осіб; 03 - 04.05 кафедрою сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги – фаховий семінар «Невідкладна позагоспітальна допомога в умовах воєнного часу» – 44 лікаря; 05.05 кафедрою хірургії та судинної хірургії – фаховий семінар «Fast протокол в діагностиці та лікуванні бойових пошкоджень органів грудної клітини та черевної порожнини» – 40 лікарів; 05.05 кафедрою хірургії серця та магістральних судин – майстер-клас «Бойова травма серця» – 40 лікарів; 02.05 кафедрою акушерства, гінекології і репродуктології – майстер-клас «Невідкладні стани в акушерстві та гінекології» – 20 лікарів; 03.05 кафедрою дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології – майстер-клас «Контактний дерматит у військовослужбовців» - 65 лікарів; 05.05 кафедрою дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології – майстер-клас «Дерматологічна допомога дітям в умовах військового стану» - 43 лікаря; 06.05 кафедрою функціональної діагностики – фахова школа «Серцева недостатність: діагностика та ведення пацієнтів в умовах воєнного часу» – 22 лікаря; 03.05 кафедрою терапії та ревматології – майстер-клас «Дебют системних захворювань сполучної тканини в умовах воєнного часу» – 49 лікарів; 04.05 кафедрою неврології № 1 проведено фаховий семінар «Організація надання екстреної медичної допомоги постраждалим внаслідок дії хімічних агентів» – 56 лікарів; 02.05 кафедрою фізичної та реабілітаційної медицини і спортивної медицини - майстер-клас «Менеджмент надання реабілітаційної допомоги вагітним жінкам в умовах військового стану» – 135 лікарів; 05.05 кафедрою дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації – фаховий семінар «Невідкладні стани в дитячій неврології в умовах військового стану» – 44 лікаря; 05-06.05 кафедрою дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології – фаховий семінар «Інфекційні захворювання у дітей в умовах воєнного стану» – 33 лікаря.

Науково-педагогічними працівниками кафедр університету підготовлено більше 30 нових майстер-класів, фахових семінарів та вебінарів з військово-медичної тематики, які будуть проведені у травні-червні 2022 р.

02.05 Інститут сімейної медицини створив канал «Ютуб» для трансляції майстер-класів, фахових шкіл та семінарів, у першу чергу, з військової медицини.

07.05 на порталі WebCardio у онлайн форматі кафедрою кардіології проведено Консиліум із надання медичної допомоги підчас війни, у тому числі: «Проблематика ТГВ в умовах воєнного часу. Про що необхідно пам‘ятати лікарю сімейної медицини (Частина 2)», «Прийом НПЗП та дестабілізація АГ: Що потрібно враховувати в тактиці ведення пацієнтів в умовах сьогодення» із залученням провідних вітчизняних експертів – долучилось 4000 лікарів.

Університет продовжував здійснювати освітній процес із підготовки лікарів (провізорів)-інтернів та здобувачів вищої освіти ступеня магістра та доктора філософії із використанням технологій дистанційного навчання.

Науково-педагогічні працівники НУОЗ України імені П. Л. Шупика продовжували здійснювати методичну роботу, яка полягала як у розробці нових навчальних планів і програм навчальних циклів та їх методичного забезпечення, так і у доопрацюванні програм інтернатури. Так кафедрою патологічної та топографічної анатомії здійснювалась спільна робота з МОЗ України з уточнення змісту нової програми з інтернатури за спеціальністю «Патологічна анатомія» тощо.

У напрямку провадження наукової діяльності, науково-педагогічними працівниками НУОЗ України імені П. Л. Шупика минулого тижня:

- продовжувалась робота над навчальним посібником «Існуючі стратегії, тенденції та значення форм представлення даних для узагальнення наукових досліджень, управління проєктами та оформлення документації по грантам» (кафедра інформатики, інформаційних технологій та трансдисциплінарного навчання);

- підготовлено кафедрою судової медицини спільно з Асоціацією судових медиків України та ДУ «Центр охорони здоров'я державної кримінально-виконавчої служби України» МЮ України методичні рекомендації по заповненню «Карти первинної фіксації тілесних ушкоджень кримінального характеру» (автори: В. Мішалов, В. Войченко, С. Васильєв, М. Злобинець, Н. Правдолюбенко);

- здійснювалась підготовка статей до публікації у наукових фахових виданнях та декілька було опубліковано, у тому числі й тих, що входять до наукометричної бази даних Scopus. Так, доцент кафедри патологічної та топографічної анатомії М. Іванова підготувала статтю «Low-risk triple-negative breast cancers: Clinico-pathological and molecular features»3 до журналу Critical Reviews in Oncology/Hematology; кафедрою психіатрії, психотерапії та медичної психології подано до публікації статті «Self-destructive behavior in patients with psychotic disorders of the schizophrenia spectrum» (співавт. G. Pyliagina, O. Bashinskiy) та «Депресивні розлади з переважанням апато-адинамічної чи тривожно-фобічної симптоматики: взаємозв’язок клінічних проявів та пошукової активності» (співавт. А. Лисюк, Г. Пилягіна); НПП кафедри неврології і рефлексотерапії подано до публікації статтю в один із найавторитетніших медичних журналів у світі The Lancet Neurology (Сполучене Королівство), який входить до наукометричної бази даних Scopus; опубліковано статтю викладачів відділення удосконалення молодших спеціалістів з медичною освітою за фахом «Стоматологія» «Сучасні підходи до лікування захворювань пародонта з використанням препарату місцевої дії з протизапальними та антибактеріальними властивостями» (співавт. І. Мазур, М. Слободяник); опубліковано статтю НПП кафедри фтизіатрії і пульмонології «Еволюція рекомендацій GINA» у фаховому науковому виданні «Український пульмонологічний журнал»; також опубліковано статті НПП кафедри організації і економіки фармації в журналі), який входить до наукометричної бази даних Scopus та у «Фармацевтичний журнал» тощо;

- продовжувалась робота над підготовкою матеріалів (доповідей та тез) для участі у міжнародних наукових медичних форумах. Так, завідувач кафедри патологічної та топографічної анатомії О. Дядик підготувала доповідь на 54th European Pancreatic Club Meeting (EPC 2022) on June 22-25, 2022; прийнято тези доповідей працівників кафедри управління охороною здоров’я та публічного адміністрування, а саме професора З. Гбур «Інформаційна безпека та штучний інтелект» до публікації у Збірнику за матеріалами III Міжнародної наукової конференції «Науковий простір: актуальні питання, досягнення та інновації» та доцента С. Кошової «Особливості розвитку космічної галузі в Латвії» ‒ до публікації у Збірнику наукових праць «ΛΌГOΣ» за матеріалами III Міжнародної науково-практичної конференції «Education and science of today: intersectoral issues and development of sciences» тощо;

- продовжувалось виконання запланованих науково-дослідних робіт. Так, кафедра педагогіки, психології, медичного та фармацевтичного права продовжувала виконувати НДР «Формування ключових професійних та загальногуманітарних компетенцій лікаря: педагогічний, психологічний, юридичний аспекти»; кафедра хірургії та судинної хірургії ‒ НДР «Інтеграція програми хірургії швидкого відновлення в ургентну хірургічну допомогу хворим на гостру патологію та травми органів черевної порожнини та заочеревинного простору» тощо.

- здійснювалось наукове керівництво дисертаційними дослідженнями тощо.

Близько 65% науково-педагогічного складу 68 клінічних кафедр НУОЗ України імені П. Л. Шупика, які здійснюють лікувально-діагностичну роботу, надавали медичну допомогу. Інші НПП забезпечували освітній та науковий процеси та консультували хворих дистанційно із використанням різних джерел комунікації. Було проліковано 828 хворих, проконсультовано очно – 3877 хворих, дистанційно (онлайн) –  1816 пацієнтів, прооперовано 405 хворих, проведено 208 діагностичних процедур, у тому числі складних, прийнято 19 пологів, проведено 103 гістологічних дослідження та 1 аутопсія. Лікарі Стоматологічного практично-навчального медичного центру університету продовжували надавати невідкладну стоматологічну допомогу населенню та бійцям ТрО.

Доцентом кафедри радіології Л. Гладкою розроблено клінічний протокол «УЗ діагностика суглобів китиці при її травмі в бойових умовах», а науково-педагогічними працівниками кафедри медичної та лабораторної генетики, за дорученням МОЗ України, підготовлено інформаційний лист «Особливості проведення неонатального скринінгу на фенілкетонурії, вроджений гіпотиреоз, адреногенітальний синдром та муковісцидоз в умовах військового стану».

Науково-педагогічні працівники кафедр НУОЗ України імені П. Л. Шупика минулого тижня взяли участь у таких заходах:

- завідувач кафедри ядерної медицині, радіаційної онкології та радіаційної безпеки П. Король взяв участь онлайн у міжнародній конференції Європейської асоціації гібридної візуалізації (ESHI) «Multiscale microscopy to understand tumor-immune interactions»;

- науково-педагогічні працівники кафедри анестезіології та інтенсивної терапії взяли участь у IIІ Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю «Соціально-етичні та деонтологічні проблеми сучасної медицини (немедичні проблеми в медицині)» (онлайн) з доповідями «Етика та деонтологія в клінічній токсикології» та «Особливості дистанційного навчання в умовах пандемії»; провели спільно з Європейською асоціацією з інтенсивної терапії у рамках проєкту «Солідарність» вебінар та представили доповідь на європейському конгресі EuroELSO;

- науково-педагогічні працівники кафедри комбустіології та пластичної хірургії взяли участь в міжнародній трансдисциплінарній науково-практичній відеоконференції з комплексної реабілітації пацієнтів з бойовими термічними травмами;

- декан педіатричного факультету М. Маменко взяла участь в онлайн зустрічі з представниками Асоціації дитячих лікарень Швейцарії з питань встановлення партнерських відносин між дитячими лікарнями України та університетськими клініками Швейцарії;

- кафедра неонатології спільно з НДСЛ «ОХМАДИТ» провели науково-практичну конференцію «Медицина сну та нейрофізіологія дитячого віку»;

- завідувач кафедри діабетології Б. Маньковський взяв участь у щорічному конгресі «Diabetes and cardiovascular disease» (Палермо, Італія);

- в. о. завідувача кафедри неврології і рефлексотерапії Є. Труфанов взяв участь дистанційно у XXVI щорічній конференції Каталонського товариства неврологів у Барселоні;

- професор кафедри сімейної медицини В. Ткаченко взяла участь в онлайн мітингах зі IMOCAFV AfriPHC.

Кафедра філософії, за ініціативи декана ФПКВ Л. Бабінцевої, співпрацювала з радою молодих учених НУОЗ України імені П. Л. Шупика щодо організації роботи секції «Філософія (етико-правові аспекти медичної практики)» в рамках науково-практичної конференції «YOUNG SCIENCE 4.0».

Працівники НУОЗ України імені П. Л. Шупика продовжували активну волонтерську діяльність. Так, науково-педагогічні працівники кафедри нейрохірургії, спільно з Товариством Червоного Хреста, організували гуманітарну допомогу для жителів м. Ірпінь; завідувач кафедри ортодонтії М. Дрогомирецька організовувала доставку гуманітарної допомоги, а також організувала проведення уроків гігієни, роздачу засобів гігієни з догляду за порожниною рота дітям, які знаходяться в евакуації; професор кафедри загальної, дитячої, судової психіатрії і наркології В. Омелянович надавав допомогу населенню в якості учасника безкоштовної платформи цілодобової психолого-психіатричної допомоги «Розкажи мені» (спільний проєкт Офісу Президента України, МОЗ України та Інституту когнітивного моделювання); завідувач кафедри інфекційних хвороб О. Дуда брав участь у доставці їжі на блокпости ТрО у с. Пухівка; науково-педагогічні працівники кафедри медицини невідкладних станів продовжували організовувати надання пожертв та гуманітарної допомоги від закордонних колег та здійснювали координацію надходження гуманітарної допомоги до лікарні КНП «КМКЛ ШМД» м. Києва; асистентом кафедри паліативної та хоспісної медицини О. Вольфом (керівник БО «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги»), завдяки медичним працівникам з Іспанії, Німеччини та Польщі, було надано гуманітарну допомогу відділенню паліативної медицини на базі КНП «Київська міська клінічна лікарня № 4»; працівники кафедри фармацевтичної технології і біофармації надавали допомогу в дитячому таборі дітям, хворим на цукровий діабет та з іншою патологією, які прибули із зон ризику тощо.

Організаційна робота впродовж тижня здійснювалась виконувачем обов’язків ректора, першим проректором та проректорами за всіма напрямами діяльності університету, які забезпечували оперативне управління закладом. Управління структурними підрозділами та працівниками відбувалось із використанням 2 чатів університету (Штабу та Групи НУОЗ України імені П. Л. Шупика), електронної пошти та мобільного зв’язку. Декани факультетів та директори навчально-наукових інститутів забезпечували координацію роботи підпорядкованих кафедр, збір та узагальнення інформації про їхню діяльність. Керівники та працівники навчальних, наукових та функціональних структурних підрозділів оперативно виконували розпорядження керівництва, забезпечуючи навчальний, науковий та лікувально-діагностичний процеси та безперервне функціонування закладу, в цілому.

Приймальна комісія НУОЗ України імені П. Л. Шупика розпочала активно працювати над Правилами прийому на навчання до НУОЗ України імені П. Л. Шупика у 2022 році із урахуванням Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 27 квітня 2022 року N 392 (із змінами, внесеними наказом Міністерства освіти і науки України від 02 травня 2022 року № 400), що зумовлено втратою чинності Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 13 жовтня 2022 року № 1098.

 

Інформація підготовлена за ред. Ю. Вороненка
 Ю. Вдовиченком, Р. Моісеєнко, О.Вашуленко та В. Плугатир за поданнями директорів навч.-наук. ін-тів та деканів ф-тів.

Інформація про виконання навчальної роботи кафедрами факультетів/навчально-наукових інститутів НУОЗ України імені П. Л. Шупика з 02.05 до 08.05 2022

  • Терапевтичний факультет: СП+СТ - 15, ТУ - 8, ВМТ - 6
  • Інститут стоматології: СП+СТ - 5, ТУ - 4, ВМТ - 1
  • ФПКВ: СП+СТ - 9, ТУ - 6, ВМТ - 2
  • УДІР: СП+СТ - 2, ТУ - 4ВМТ - 4
  • Хірургічний Факультет: СП+СТ - 14, ТУ - 13, ВМТ - 6
  • Педіатричний факультет: СП+СТ - 8, ТУ - 5ВМТ - 2
  • Інститут сімейної медицини: СП+СТ - 8, ТУ - 4, ВМТ - 4 
  • МП та Фарм. факультет: СП+СТ - 3ТУ - 7, ВМТ - 2

Загалом по НУОЗ України імені П. Л. Шупика: СП+СТ - 64, ТУ - 51, ВМТ - 27. 

  • СП+СТ – цикли спеціалізації та стажування, які подовжуються
  • ТУ – цикли, які проведені за минулий тиждень
  • ВМТ – заходи (майстер-класи, фахові школи) по військово-медичній тематиці, які проведені за минулий тиждень. 

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також