Кафедра акушерства, гінекології та медицини плода була офіційно заснована в квітні 2010 року. Створенню кафедри передувала багаторічна робота, тому її юний вік свідчить лише про високий потенціал та незламні надії, а не про відсутність досвіду та власної філософії.

Фетальна медицина – це сучасний розділ акушерства, що швидко розвивається в усьому світі і Україна - не є винятком. Кафедра акушерства, гінекології та медицини плода НУОЗ України імені П. Л. Шупика вивчає та впроваджує сучасні підходи до профілактики захворювань плода, діагностики вроджених захворювань, а також лікування деяких загрозливих станів безпосередньо в утробі матері.

Профілактичний напрямок дозволяє визначити ризики народження дітей із вродженими вадами розвитку шляхом комплексної оцінки результатів біохімічних та інструментальних скринінгів.
Ще одним профілактичним напрямком є прегравідарна підготовка жінок з факторами ризику, особливо високого ризику.

Іншим важливим керунком є перинатальні психологія та психотерапія, які розглядають взаємодію організму матері й дитини під час вагітності, пологів, післяпологового періоду. Саме нормалізації духовного та психологічного стану вагітної приділяється особлива увага в усьому світі.

Почути, зрозуміти та допомогти в міру можливостей народженим та ненародженим істотам – мета і філософія нашої роботи.