Google search

ВДОВИЧЕНКО Юрій Петрович -доктор медичних наук (1992), професор (1996), член-кореспондент Національної академії медичних наук України, обраний за спеціальністю акушерство та гінекологія  у 2010 р., лікар вищої категорії (1995), заслужений лікар України (2003).

Ю. П. Вдовиченко (17.11.1959 р.н.) поєднує роботу в клініці з загальноакадемічною, будучи першим проректором НУОЗ України імені П.Л. Шупика та заступником голови спеціалізованої вченої ради Д 26.613.02 із захисту дисертацій за спеціальностями: “Анестезіологія та інтенсивна терапія”, “Акушерство та гінекологія”.

Ю. П. Вдовиченко є Президентом Української Асоціації перинатальної медицини, членом Європейської і Світової асоціацій акушерства і гінекології, перинатальної медицини, головний редактор науково-практичних журналів «Репродуктивне здоров’я жінки» та «Здоров’я жінки», науковий редактор Збірників наукових праць співробітників НМАПО імені П. Л. Шупика (напрямок – акушерство та гінекологія), член експертної ради ВАК з акушерства та гінекології (2006 - 2010).

Має державні нагороди: орден “За заслуги» ІІ і ІІІ ступеня”, Державну премію України в галузі науки і техніки за роботу «Допоміжні репродуктивні технології лікування безпліддя» (2011).

Ю. П. Вдовиченко - провідний учений в галузі акушерства, гінекології та перинатології, відомий як фундатор перинатальної медицини в Україні. Основні напрямки діяльності: прогнозування та профілактика перинатальних втрат; акушерські та перинатальні ускладнення у жінок, які народжують вперше після 30 років; профілактика акушерських та перинатальних ускладнень у жінок з метаболічним синдромом; прогнозування і профілактика гіпогалактії;перитоніт після кесаревого розтину: прогнозування, профілактика і реабілітація пацієнток; патологія репродуктивної системи у жінок з оперованою маткою; акушерські та перинатальні аспекти різних форм TORCH-інфекції; прогнозування і профілактика патології перинатального періоду у жінок з різними формами та методами лікування неплідності.

Автор 232 друкованих праць, у тому числі 9 монографій, підручників, посібників, 18 патентів. Підготував 16 докторів і 88 кандидатів медичних наук.

Основні наукові праці:

«Вопросы патогенеза, профилактики и лечения анемии после операции кесаревого сечения» (1990);

«Профілактика гнійно-запальних захворювань після повторного кесарева розтину» (1996);

«Диференційований підхід до профілактики та лікування порушень у системі мати-плацента-плід» (2001);

«Профилактика осложнений при лечении доброкачественных заболеваний шейки матки» (2002);

«Клінічні аспекти сучасної перинатології» (2005).

«Фармацевтична опіка при використанні засобів контрацепції» (2010);

«Гінекологія дитячого та підліткового віку» (2010),

«Ультразвукова діагностика в репродуктивній гінекології» (2013).

Під керівництвом Ю. П. Вдовиченка проводяться наукові дослідження у сфері прогнозування, профілактики, лікування і реабілітації порушень репродуктивної функції жінок на сучасному етапі, а також профілактики гнійно-септичних ускладнень в акушерстві і гінекології.