Google search

Завідувач кафедри, професор кафедри, доктор медичних наук.

В 1987 році закінчив Київський медичний інститут.

Лікар вищої кваліфікаційної категорії за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин».

Доктор медичних наук (2006 р.). Член-кореспондент Національної академії медичних наук України, обраний 13.09.2010 за спеціальністю «Трансплантація серця».

Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Хірургія серця і магістральних судин» (2011-2014 р.). Головний позаштатний спеціаліст ДОЗ м. Києва зі спеціальності «Хірургія серця і магістральних судин» (з 2008 року по теперішній час).

Президент ВГО «Всеукраїнська асоціації фахівців з аритмології та електрофізіології серця», дійсний член Європейської асоціації кардіоторакальних хірургів. Президент Всеукраїнської асоцації фахівців з кардіоторакальної, ендоваскулярної хірургії та трансплантології.

Б.М. Тодуров член Редакційної ради «Українського кардіологічного журналу» та Українського науково-практичного журналу для лікарів з проблем СН – «Серцева недостатність». Головний редактор журналу «Кардіохірургія та інтервенційна кардіологія»

Займані посади:

1987 р. – молодший науковий співробітник Київського науково-дослідного інститут серцево-судинної хірургії.

З 1989 р. – лікар-хірург.

1993 р. – старший науковий співробітник.

1999-2000 рр. – в.о. завідувача відділенням трансплантології.

2000 р. – завідувач відділення трансплантації та хірургії серця з групою екстракорпоральних технологій та біоматеріалів Інституту хірургії та трансплантології АМН України.

2003-2006 рр. – заступник директора з наукової роботи з трансплантології.

2006-2007 рр. – директор Центру серця в складі Київської міської клінічної лікарні швидкої допомоги.

З 2007-2013 р. – директор Київської міської клінічної лікарні «Київський міський центр серця».

З 2013 р. – по теперішній час – генеральний директор Державної установи «Інститут серця Міністерства охорони здоров’я України».

В 2005 році захистив докторську дисертацію з хірургічного лікування тромбоемболії легеневої артерії. Веде активну наукову, освітню та практичну діяльність у галузі кардіохірургії. Автор більш, ніж 264 наукових праць, з них 21 патенту на корисну модель, підготував 1 доктора  і  5 кандидатів медичних наук. Пріоритетні позиції в його дослідженнях займають хірургічні методи лікування серцево-судинної патології у дітей та дорослих, особлива увага приділяється проблемам серцевої недостатності та тромбоемболії легеневої артерії.

 З 2014 р. професор кафедри кардіології та функціональної діагностики Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика , з 2016 р. – Завідувач кафедри кардіохірургії, рентгенендоваскулярних та екстракорпоральних технологій Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика.

Практична діяльність:

В 1999 році виконував благодійну місію в Єгипті (прооперовано 16 дітей з вродженими вадами серця в Каїрі). В 2000 році вперше в Україні здійснив трансплантацію серця людині, що дозволило Україні війти в реєстр країн, в яких виконуються пересадки серця. З 2000 по 2007 рік виконав 4 трансплантації серця, 3 з яких закінчилися успішно.

В 2001 році вперше в Україні виконав операцію Батісти (альтернатива трансплантації серця).

В 2001 році вперше в Україні виконав торакоскопічну операцію дитині з вродженою вадою серця.

В 2004 році виконував благодійну місію в Іраку (прооперовано 2 дітей з вродженими вадами серця в Багдаді).

В 2005 році -благодійна місія в Косово (прооперовано 3 дітей з вродженими вадами серця з Приштіни).

В 2006 році -благодійна місія в Азербайджані (прооперовано 5 дітей з вродженими вадами серця з малозабезпечених сімей).

В 2009 році проводив благодійну місію в Єгипті (прооперовано 15 дітей з вродженими вадами серця в Каїрі).

В період з 2010 по 2013 р. – 8 благодійних місій до Грузії (прооперовано 90 хворих).

Б.М. Тодуров є почесним жителем м. Батумі

За останні 10 років він створив самостійну школу кардіохірургії, у якій рівень та результати операцій відповідають кращим світовим стандартам. Ним розроблено власну методику лікування тромбоемболії легеневої артерії та ряд хірургічних втручань, альтернативних трансплантації серця, оптимізовано методику аорто-коронарного шунтування, в тому числі у хворих з гострим інфарктом міокарда зі зниженою кількістю життєздатного міокарда.

 За сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток і зміцнення Української держави, Б.М. Тодуров нагороджений Подякою Президента України Л.Д. Кучми та удостоєний Почесного звання «Заслужений лікар України» (2004 р.). Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2017 р.)