На кафедрі медицини катастроф проводится теоретична та практична підготовка слухачів.

Теоретичний курс базується на отриманні знань з надання екстреної медичної допомоги постраждалим в наслідок надзвичайних ситуацій на підставі поглибленого вивчення методології проведення медичного сортування, особливостей та об’єму надання медичної допомоги на кожному з його етапів.

1. Цикл тематичного удосконалення «Надання невідкладної медичної допомоги при надзвичайних ситуаціях» (156 учбових годин).

2. Цикл тематичного удосконалення «Надання невідкладної медичної допомоги при надзвичайних ситуаціях» (78 учбових годин) для лікарів-інтернів хірургічного та терапевтичного профілю.

3. Цикл тематичного удосконалення «Невідкладна медична допомога постраждалим при хімічних інцидентах або нападах» (39 учбових годин).

Контингент слухачів:

- керівний склад органів управління охорони здоров’я;

- керівний та особовий склад бригад постійної готовності першої та другої черги формувань Державної служби медицини катастроф України;

- лікарі закладів охорони здоров’я, які за фахом (хірургічний та терапевтичний профіль) можуть залучатись для ліквідації медико-санітарних наслідків надзвичайних ситуацій.

4. Заняття для лікарів суміжних кафедр за програмою «Надання невідкладної медичної допомоги при надзвичайних ситуаціях» (6 або 12 учбових годин).

Семінарські та практичні заняттяпроходять в учбових класах оснащених симуляційним обладнанням, а також в базових відділеннях кафедри: відділенні політравми, хірургічному відділенні № 1 та № 2 Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. На сучасному учбовому обладнанні, слухачі кафедри відпрацьовують навички з надання екстреної медичної допомоги та відповідні медичні маніпуляції, що сприяє підвищенню якості надання медичної допомоги та швидкої адаптації молодих спеціалістів у професійному середовищі.

Програми складено згідно техніки компетентного програмованого розвитку на підставі вивчення міжнародного, державного та власного досвіду викладачів кафедри з питань організації та надання екстреної медичної допомоги постраждалим під час ліквідації медико-санітарних наслідків надзвичайних ситуаціях природного та техногенного характеру.

Під час проведення занять, слухачі кафедри разом з викладачами беруть участь в проведенні місцевих польових навчань відповідно до плану проведення навчань.

 

Навчання з надання медичної допомоги постраждалим внаслідок надзвичайної ситуації техногенного характеру (при хімічних інцидентах та нападах).

Навчання з проведення медичного сортування та надання екстреної медичної допомоги постраждалим внаслідок надзвичайної ситуації.