Google search

 
 

В Академії працюють 682 науково-педагогічні працівників, професорів, доцентів, асистентів, із них співробітники клінічних кафедр – 540 спеціалістів та на базових теоретичних кафедрах працюють 142 особи. Сьогодні лікувально-діагностична допомога надається 69 клінічними кафедрами нашої Академії у 230 клінічних закладах м. Києва і 9 областей країни.

Увесь потенціал науково-педагогічних працівників кафедр Академії частково або повністю залучений до боротьби із коронавірусною хворобою (COVID-19), а саме шляхом здійснення наукових, освітніх та лікувально-діагностичних заходів.

Першочергово до надання медичної допомоги хворим з гострими респіраторними захворюваннями, з підозрою на COVID-19 та їх лікування, залучено 111 осіб та можуть бути при потреби задіяні і інші науково-педагогічні працівники за відповідною лікарською спеціальністю для забезпечення консультативної, лікувальної та діагностичної допомоги.

Що зроблено та планується в умовах пандемії

Наукові заходи

  1. Запуск лабораторної діагностики COVID-19 методом ПЛР полімеразної ланцюгової реакції (далі - ПЛР) в обласних лабораторних центрах України (далі – ОЛЦ України).

Академія залучена за дорученням МОЗ України до удосконалення   молекулярної діагностики COVID-19 методом ПЛР та навчання персоналу лабораторій обласних, Київського міського та на видах транспорту лабораторних центрів МОЗ України в умовах пандемії.

Науково-педагогічними працівниками кафедри вірусології Академії розроблено алгоритм удосконалення лабораторної  діагностики COVID-19 методом ПЛР.

У межах  програми планових заходів з протидії поширенню COVID-19, експерти-вірусологи з лабораторної діагностики визначили шляхи покращення лабораторної діагностики та удосконалення алгоритму тестування в ОЛЦ України. Експертами проводився аудит можливостей та потреб лабораторій ОЛЦ для проведення ПЛР досліджень, удосконалення лабораторної діагностики COVID-19, відбувались навчання та моніторинг ефективності лабораторної діагностики на робочих місцях.

Результатом реалізації стратегії лабораторної діагностики СOVID-19 в Україні є: відбір ефективних наборів реагентів, адаптація інструкцій з використання, навчання персоналу лабораторії роботі з наборами реагентів, оптимізація виконання досліджень за рахунок об’єднання потужностей лабораторії вірусології та особливо небезпечних інфекцій (ОНІ), сприяння залученню фахівців та обладнання інших лабораторних медичних закладів областей, верифікація обліку результатів шляхом дистанційних консультацій.

  1. Розробка нового антигіпоксанту в межах наукової теми кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Академії.

Головною проблемою пацієнтів з COVID-19 є гіпоксія.

Кафедра анестезіології та ІТ Академії прискорила розробку даної теми і в на сьогодні перейшла до лабораторних дослідів.

Результати: виживання при гіперкапнічній гіпоксії після введення синтезованого антигіпоксанту зростає на ~ 29,8% !!! 

Освітні заходи

Дистанційні форми навчання - реалії сьогоденного навчального процесу.

В даний час, в непростих умовах пандемії, кафедри Академії повністю перейшли на дистанційну форму навчання як інтернів, так і слухачів ТУ. При цьому, головним завданням, яке ставлять кафедри, є безперервність навчального процесу з використанням відкритого і вільного доступу до освітніх ресурсів, включаючи наявні в Інтернеті.

Викладачі кафедр надали свої планові лекції у вигляді навчальних фільмів з демонстрацією слайдів та відео-коментарями до них та лекції «on-line». Дані навчальні матеріали розміщені на кафедральних сайтах (у т.ч. щодо COVID-19 http://kafanest.kiev.ua).

В соціальній мережі «Фейсбук» була організована сторінка «Лікарський освітній портал», на якій так само видаються лекції з найбільш актуальної тематики (COVID-19 ) із залученням лекторів з США.

Розроблена і впроваджується інноваційна система електронної реєстрації слухачів на навчання, що не має аналогів серед закладів
післядипломної освіти. Розпочала роботу у квітні 2020 року.

Вже близько 100 зареєстрованих користувачів. Сторінку електронної реєстрації на офіційному веб-сайті Академії лише у квітні переглянули близько 2 тисяч користувачів. Щоденна комунікація між залученими підрозділами дозволяє в режимі реального часу вносити удосконалення в систему чи виправляти помилки.

Можливості системи: підтримка індивідуального облікового запису лікаря, швидка реєстрація на цикли БПР, всі документи надаються лише один раз – під час реєстрації облікового запису, дистанційна оплата послуг, збереження історії пройдених циклів та відповідних документів, гнучка система фільтрів для допомоги у виборі циклу БПР, на сайті розміщені
робочі навчальні плани 112 циклів Академії, вибір оптимальної для кожної кафедри платформи для дистанційного навчання Zoom, месенджери Discord, Skype, Facebook Live, надання допомоги у дистанційній реєстрації на навчання (режим максимального сприяння та лояльності до слухачів під час реєстрації та зарахування на цикл), надання інструкцій та допомоги слухачам циклів щодо користування обраними засобами комунікацій під час занять, надання віддаленого доступу до навчальних матеріалів кафедр, створення систем тестування знань слухачів, отримання зворотного зв’язку та аналіз інформації щодо задоволення слухачів.

Проведення занять у режимі відеоконференцій дозволяє: трансляцію лекції, демонстрацію презентації, візуалізацію присутності слухачів під час заняття, можливість задати запитання викладачу безпосередньо в чаті будь-кому із слухачів, доступ для заняття з мобільних пристроїв.

Академією впроваджуються сумісні проекти з групою компаній «Медексперт»: фахова школа в online-форматі «Практична педіатрія під час пандемії», фахова школа в online-форматі «Академія сімейного лікаря», міжнародний online-конгрес «Пандемія STOP», надання актуальної інформації десяткам тисяч лікарів по всій країні, зворотний зв’язок із регіонами.

Сьогодні за участю 6 кафедр Інституту сімейної медицини Академії для медичних працівників розробляється програма циклу ТУ на тему: «COVID19 в Україні: організація, профілактика, діагностика та лікування».

На клінічних базах кафедри анестезіології та ІТ проведені майстер-класи та семінари як для молодшого та середнього медичного персоналу, так і для лікарів хірургів («Особливості використання засобів індивідуального захисту при роботі із пацієнтами з підозрою та хворих на Covid-19», «Особливості оцінки дихальної функції та відновлення прохідності дихальних шляхів пацієнтам з підозрою та хворих на Covid-19», «Особливості забезпечення дихальної функції у пацієнтів з підозрою та хворих на Covid-19»).

Окрім того, кафедрами згідно профілю розробляються рекомендації, модифікувано робочі плани та включено питання боротьби з коронавірусною хворобою до тематики занять на циклах, що проходять на теперішній час.

Презентація "Особливості системи безперервного професійного розвитку під час пандемії COVID-19" у PDF