Google search

Станом на 17.03.21 за період епідемії в Україні захворіли 1.54 млн осіб. Одужало 1.28 млн осіб. Померло 30 535 осіб.

За статевою структурою підтверджених випадків серед захворілих переважають жінки – близько 60%.

Серед померлих більшість становлять чоловіки – близько 54%

Люди віком 50–59 років становили найбільшу кількість від усіх захворілих  із підтвердженими діагнозами коронавірусної хвороби COVID-19.

Кількість померлих людей віком 60–69 років була вдвічі більшою за кількість померлих людей віком 50–59 років.

Більшість померлих (82%) мали важкі серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок, печінки, легень, неврологічні хвороби, злоякісні новоутворення тощо в анамнезі.

Масова імунізація населення в Україні є найбільш ефективною технологією припинення поширення коронавірусної хвороби в Україні.

Основним завданням процесу вакцинації є охоплення не менше 50% населення України – в ідеалі від 60% до 80% його кількості.

Проведення масової  вакцинації допоможе значно знизити смертність від коронавірусної хвороби COVID-19 та зможе запобігти розвитку серйозних ускладнень для здоров’я, спричинених нею.

Головним очікуваним результатом від вакцинації є ефективний контроль над пандемією коронавірусної хвороби COVID-19, зниження навантаження на систему охорони здоров'я і створення умов для відновлення економіки.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (далі – ВООЗ), станом на кінець 2020 – початок 2021 року, 233 кандидати у вакцини знаходились на різних етапах розробки. З них 61 кандидат у вакцини знаходились у стадії клінічних випробувань, 15 кандидатів знаходились на етапі ІІ/ІІІ або ІІІ клінічних випробувань.

Була оприлюднена в міжнародно-визнаних наукових виданнях наступна попередня інформація про ефективність вакцини: BioNTech/ Pfizer (BNT162b2): 95% ефективності у захисті від коронавірусної хвороби COVID-19 серед осіб віком від 16 років; University of Oxford/AstraZeneca (ChAdOx1): 64,1–70,4% ефективності у захисті від симптоматичного COVID-19 серед осіб віком від 18 років; 90% ефективності серед тих, хто отримав нижчу дозу у якості прайму. Додатково, прес-релізом виробника вакцини Moderna/NIAID (mRNA1273) повідомлено про попередню інформацію щодо ефективності вакцини на рівні 94,1%.  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32661-1/fulltext

Також оприлюднено попередню інформацію про ефективність вакцин виробництва Novavax (95,6%), Johnson&Johnson (66%) у попередженні розвитку симптоматичного перебігу коронавірусної хвороби COVID-19. Додатково: попередню інформацію про ефективність повідомили виробники Sinovac Biotech (50%) та Sinopharm (79%). Кандидати у вакцини, попередня інформація про ефективність яких була оприлюднена в міжнародно-визнаних наукових виданнях, потребують наступних умов транспортування та зберігання: BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer (BNT162b2): від -60°C до -80°C; University of Oxford/AstraZeneca (ChAdOx1): від 2°C до 8°C; Moderna/NIAID (mRNA-1273): від 2°C до 8°C (зберігання до 30 днів) та - 20°C (зберігання до 6 місяців).

Станом на момент підготовки Дорожньої карти, вакцина виробництва BioNTech/ Pfizer (BNT162b2) отримала схвалення для екстреного застосування в США, Великобританії ,Канаді та ЄС.

Також, вакцина виробництва Moderna/NIAID отримала схвалення для екстреного застосування в США , Канаді, Великобританії та ЄС.

Вакцина виробництва University of Oxford/AstraZeneca (ChAdOx1) отримала екстрене для схвалення у Великобританії, Індії та ЄС . Вакцина виробництва University of Oxford/AstraZeneca (ChAdOx1) отримала екстрене для схвалення у Великобританії21, Індії та ЄС22 .

https://www.dw.com/uk/hlava-nimetskoho-instytutu-vaktsyn-zaiavyv-pro-novu-sytuatsiiu-navkolo-preparatu-astrazeneca/a-56883005  

Міністерство охорони здоров’я України спільно з партнерами працює над створенням окремого інформаційного порталу з питань вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19. Цей портал міститиме інформацію про проведення вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19, зокрема про вакцини, дорожню карту з визначеними етапами вакцинації, підходи до організації її проведення, підготовку персоналу тощо, а також інформаційні панелі (дашборди) зі статистичними даними, які створюватимуться із залученням Ради національної безпеки і оборони України. Першу версію порталу з базовою інформацією для громадян про процеси вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19 буде запущено 08 лютого 2021 року (у тому числі з функціоналом для людей з порушеннями зору), повноцінну версію з усім необхідним функціоналом та мобільною версією – до кінця лютого 2021 року.

На сьогодні механізм формування списків та записів на вакцинацію від COVID-19 передбачає два підходи: формування списків через роботодавців, тобто за прив’язкою до місця роботи; відкриті записи на вакцинацію від коронавірусної хвороби COVID-19 для цільових груп, які не прив’язані до місця роботи (приміром, люди похилого віку). Відкриті записи на вакцинацію від коронавірусної хвороби COVID-19 здійснюватимуться в термін не більше ніж за місяць до початку вакцинації для тієї категорії, до якої належить цільова група згідно з визначеними етапами вакцинації, та передбачатимуть можливість записатись одним із варіантів: запис на вакцинацію самостійно через інформаційний портал з питань вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19, вебпортали електронних медичних інформаційних систем, які входять до складу електронної системи охорони здоров’я; запис на вакцинацію через національний контакт-центр МОЗ з питань протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19; запису на вакцинацію безпосередньо в закладі охорони здоров’я. Запис пацієнта на вакцинацію від коронавірусної хвороби COVID-19 складатиметься з трьох кроків: 64 крок 1 – визначення цільової групи вакцинації; крок 2 – підбір місця вакцинації; крок 3 – оформлення запису. Запис на введення наступної дози вакцини здійснюватиметься медичним працівником при введенні першої дози.


logo

9 Dorohozhytska Str.,
Kyiv, 04112 Ukraine

+38044 205 48 69