Google search

5 - 6 жовтня 2018 року кафедра хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика (завідувач кафедри – д.мед.н., доцент С. Саволюк) спільно з КЛПЗ «Чернігівський обласний онкологічний диспансер» (головний лікар – заслужений лікар України, к.мед.н. В. Зуб), що є клінічною базою кафедри, провела в м. Чернігів чергову, вже п’яту науково-практичну конференцію з міжнародною участю.

Темою конференції була «Онкологія сьогодні: стратегія, напрями і пріоритети», яка присвячена 70 - річчю заснування онкологічної служби Чернігівської області, яку відвідало близько 300 зацікавлених фахівців не тільки з м. Чернігів та області, але й з майже усіх обласних онкологічних диспансерів України (Житомир, Хмельницький, Кропивницький, Одеса, Рівне, Київ, Вінниця) та Республіки Білорусь (м. Гомель).

За такий короткий, 2-х-річний, період співпраці кафедри та диспансеру спільними зусиллями досягли впровадження технології електрозварювання живих біологічних тканин в відкриту та лапароскопічну хірургію пухлин різних локалізацій, протоколу хірургії швидкого відновлення (Fast Track Surgery), проведення 5 науково-практичних заходів, Школи лапароскопічної хірургії та майстер-класів живої хірургії, на циклах тематичного удосконалення підготовлено більше 20 спеціалістів. Кафедральними співробітниками в складі д.мед.н., доцента С. Саволюка, к.мед.н., доцента В. Лисенко, асистентів М. Крестянова та В. Горбовця) виконано понад 50 складних та надскладних оперативних втручань, зокрема мультивісцеральні резекції, в тому числі лапароскопічним доступом.

Наукова програма форуму охоплювала обговорення всього спектру сучасних лікувально-діагностичних технологій в усіх, без винятку, розділах клінічної онкології, зокрема питання ранньої діагностики, персоніфікованого підбору хіміопрепаратів шляхом молекулярно-генетичного профілювання, індивідуалізації тактики та стратегії хірургічного лікування пухлин найбільш розповсюджених локалізацій для досягнення максимальної радикальності та ефективності лікування, застосування електрозварювальних технологій при оперативних втручаннях.

Доцент С. Саволюк представив колективні кафедральні доповіді, що присвячені лапароскопічному хірургічному лікуванню нейроендокринних пухлин підшлункової залози та GIST-пухлин шлунка.

Проведення цього етапного науково-практичного форуму є продовженням реалізації програми наукової та практичної співпраці між кафедрою хірургії та судинної хірургії Академії та КЛПЗ «Чернігівський обласний онкологічний диспансер», що було наголошено в доповідях завідувача кафедри д. мед. н., доцента С. Саволюка та головного лікаря, к. мед. н., заслуженого лікаря України В. Зуба.