Google search

Колективом авторів кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика (О.А. Лоскутов, М.В. Бондар, Ю.І. Марков, М.В. Болюк, Р.А. Єфименко) підготовлено видання «Сторінки історії анестезіології України».

У виданні представлено різні періоди історії анестезіології України – від часів М. І. Пирогова, В. О. Караваєва та Т. Л. Ванцетті до сьогодення. Наведено біографічні дані перших українських анестезіологів із зазначенням їх внеску у скарбницю вітчизняної медицини. Підкреслено роль кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Академії у становленні профільної спеціальності в Україні.

Видання, присвячене 100-річному ювілею НМАПО імені П. Л. Шупика. Історію Академії творили та продовжують творити люди. Серед них відомі лікарі та вчені: М.М. Амосов, А.І. Тріщинський та інші, які зробили значний внесок у розвиток вітчизняної анестезіології, як спеціальності та науки. У свою чергу, прогрес останньої – неодмінна умова розвитку медицини, особливо таких високотехнологічних напрямів, як торакальна хірургія, кардіохірургія, судинна хірургія, нейрохірургія тощо. Історія анестезіології України нерозривно пов'язана зі створенням, становленням та досягненнями Академії. Тому основним завданням даної монографії було ознайомити читачів з найбільш яскравими сторінками історії анестезіології в Україні та висвітлити роль першопрохідців у становленні даної дисципліни.

При підготовці видання були використані матеріали Національної наукової медичної бібліотеки України (м. Київ), Національного музею історії медицини (м. Київ), Національного музею-садиби М.І. Пирогова (м. Вінниця).

Книга розрахована на широкий загал медичної спільноти, насамперед, лікарів-анестезіологів й усіх, хто цікавиться історією української медицини.