Google search

8 листопада у Львові відбулася щорічна науково-практична конференція «Клініко-функціональні аспекти серцево-судинних хвороб», організована кафедрою функціональної діагностики НМАПО імені  П.Л. Шупика (опорною за спеціальністю) спільно з суміжною кафедрою променевої діагностики ЛНМУ імені Данила Галицького. У семінарі взяли участь близько 130 кардіологів, терапевтів та лікарів з функціональної діагностики з Львівської області.

Учасників семінару привітав головний експерт з кардіології ДОЗ обласної державної адміністрації С. Павлик. Цьогорічна тематика охоплювала аспекти електрокардіографічної диференціальної діагностики при гострих коронарних синдромах та застосування методів функціональної діагностики при стабільній стенокардії (доценти В. Куць, М. Сороківський), ехокардіографічної діагностики ускладнень гострого інфаркту міокарда (доцент Н. Орищин). У проблемній доповіді завідувача кафедри променевої діагностики ЛНМУ імені Данила Галицького професора Ю. Іваніва були висвітлені сучасні радіологічні підходи до ранньої діагностики атеросклерозу. У доповідях професора О. Жарінова і доцента У. Черняги-Ройко були детально розглянуті аспекти класифікації артеріальної гіпертензії, діагностики органних пошкоджень і стратифікації ризику згідно з рекомендаціями Європейського кардіологічного товариства 2018 року. У рамках спільної наради завідувачів та співробітників суміжних кафедр були узгоджені зміни до тестових завдань з функціональної діагностики.

Завідувач кафедри функціональної діагностики професор О. Жарінов і доцент В. Куць представляли Академію також на шостій міжнародній конференції «Хвороби-сирітки в кардіології». Для участі у щорічній конференції у Львові традиційно зареєструвалися понад 300 лікарів з усіх регіонів України. Девіз цьогорічної конференції: «Рідкісні хвороби збивають лікарську пиху, вчать професійному смиренню». З демонстраціями цікавих випадків рідкісних хвороб серця виступали науковці та практичні лікарі з Польщі та провідних науково-практичних спеціалізованих закладів України в галузі кардіології і кардіохірургії.

На першому науковому засіданні 9 листопада професор О. Жарінов і доцент В. Куць виступили з доповідями на теми «Рідкісні випадки шлуночкових тахікардій» та «Рідкісні випадки суправентрикулярних тахікардій». Кафедра функціональної діагностики НМАПО імені П.Л. Шупика спільно зі співробітниками базової установи – Інституту серця МОЗ України - презентувала у збірнику матеріалів конференції унікальні клінічні випадки шлуночкової тахікардії у пацієнта з неоперабельною фібромою лівого шлуночка (асистент Н. Ліфантьєва), а також успішного лікування вродженого стенозу клапана легеневої артерії, вперше діагностованого у жінки похилого віку (доцент Л. Ткаченко).