Google search

У Великобританії почав застосовуватися апарат, який протягом 15-хвилинного сканування методом магнітно-резонансної спектроскопії діагностує пошкодження мозку у дітей до двох років. Патології мозку у Великобританії трапляються у однієї дитини з 300 і, як правило, це зумовлено дефіцитом кисню. Проте в даний час лікарі не можуть точно оцінити ступінь пошкодження мозку новонародженої дитини.

Будь-яка дитина, у якої підозрюється патологія, незабаром після народження проходить МРТ сканування. Це дозволяє лікарям побачити чорно-біле зображення мозку, де помітні пошкодження. Лікарі використовують цю інформацію для того, щоб оцінити ступінь ушкоджень та можливої інвалідності, яка загрожує дитині.

Проте цей метод є точний лише на 60 - 85 % і дуже залежить від інтерпретації фахівця-радіолога. 

У дослідженні під егідою Imperial College (Лондон), вчені використовували МР-спектроскопію для оцінки здоров'я клітин головного мозку в таламусі, який координує ряд функцій, включаючи рух, і, як правило, найбільш пошкоджений дефіцитом кисню. У дослідженні, яке фінансується Національним інститутом дослідження здоров'я та Медичною дослідницькою радою, всі діти отримали так звану охолоджувальну терапію відразу після народження. На сьогодні - це звичний спосіб лікування новонароджених з підозрою на пошкодження мозку і передбачає розміщення дитини на спеціальному килимку, який знижує її температуру тіла на чотири градуси. Дослідження показали, що охолодження організму може допомогти зменшити ступінь пошкодження мозку і зменшити ризик довгострокової інвалідності.

В Україні ці методи дослідження поки що потребують адаптації та розвитку.