Google search

Всесвітній день боротьби з діабетом був започаткований у 1991 році з метою підвищення обізнаності населення про діабет, причини його розвитку, методи профілактики та запобігання його руйнівним наслідкам. Всесвітній день боротьби з діабетом відзначається щорічно 14 листопада – в день народження  Фредеріка Бантінга, який разом з Чарльзом Бестом відкрив інсулін у 1921 році.

Але нажаль, більшість людей не беруть до уваги цукровий діабет, коли думають про ризики, з якими вони зіштовхуються у повсякденному житті. Що кожні вісім секунд від цієї хвороби та її ускладнень на планеті помирає одна людина. Згідно з інформацією ВООЗ, у світі налічується більше як 200 мільйонів хворих на цукровий діабет. В Україні їх, відповідно до даних на 2016 рік, -1,5 мільйона.

Саме тому, кафедрою загальної та невідкладної хірургії (д.мед.н. В. Крижевський, аспірант кафедри О. Циганенко) разом з кафедрою діабетології (д.мед.н. Б. Маньковський, к.мед.н. І. Кондрацька) НМАПО імені П.Л. Шупика у тісній співпраці з лікарями ендокринологічного відділення, кабінету діабетичної стопи Київської міської клінічної лікарні №6 14.11.2018 був проведений  День відкритих дверей до «Всесвітнього дня боротьби з діабетом».

Кожен мешканець м. Києві міг пройти комплексне обстеження на наявність чи відсутність цукрового діабету, а саме - загальний аналіз крові з визначенням рівня глюкози у крові та глюкозо-толерантний тест. Кожен відвідувач був оглянутий лікарем-ендокринологом, лікарем-хірургом кабінету діабетичної стопи, лікарем терапевтом та отримав комплексну консультативну допомогу з приводу свого захворювання.