Google search

12 листопада 2018 р. кафедра медицини праці, психофізіології та медичної екології взяла участь у проведені Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків (World Antibiotic Awareness Week 2018) (12 – 18 листопада 2018 р.).

Цей захід проводиться щороку під егідою ВООЗ. Він покликаний підвищити обізнаність населення та медичних працівників з питань попередження виникнення та поширення антибіотикорезистенотності. Антибіотики використовуються у медицині понад 70 років, що дозволило врятувати величезну кількість життів, виліковуючи бактеріальні інфекції, які в іншому разі були б смертельними. Але внаслідок неконтрольованого та невиправданого використання антибіотиків посилюється стійкість бактерій до них. ВООЗ переконує людей не вживати антибіотики без поради лікаря і наголошує на тому, що відповідальне використання антибіотиків не лише дозволить отримати найкраще лікування, але і допоможе зменшити загрозу розвитку стійкості до них.

У цей день кафедрою проведено низку освітніх заходів серед слухачів та лікарів клінічних баз кафедри в ДУ «Інститут медицини праці імені Ю. І. Кундієва НАМН України» (проф. Д. Варивончик), в Обухівській ЦРЛ (доц. М. Стеренбоген), в Дніпропетровській обласній клінічній лікарні імені І. І. Мечнікова (ст. викл. А. Мішенін, дистанційно), в МЦ «Наша родина» (проф. Г. Пишнов). Лікарі отримали сучасну науково-методичну інформацію щодо причин виникнення, наслідків та заходів з попередження антибіотикорезистентності та раціональної антибіотикотерапії.

Були презентовані останні практичні рекомендації з раціональної антибіотикотерапії Національного інституту здоров’я Великої Британії (NHS, 2018) (матеріали за посиланням), рекомендації з попередження антибіотикорезистентності ВООЗ (за посиланням), Євро-ВООЗ (за посиланням) та МОЗ України (за посиланням), Центру громадського здоров’я (за посиланням).

Інформація також поширена серед широкого кола спеціалістів з медицини праці на сторінці кафедри.