Google search

22 - го листопада відбулося чергове засідання Асоціації анестезіологів м. Києва (голова – професор А. Біляєв). Захід, організований кафедрою дитячої анестезіології та інтенсивної терапії, відбувся на базі Національного інституту раку МОЗ України.

На засіданні доповідали завідувач відділом анестезіології та інтенсивної терапії Національного інституту хірургії та трансплантології  імені О.О. Шалімова профессор А. Мазур, співробітниця інституту О. Вінниченко, доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика М. Бондар.

Доповідь професора А. Мазура була присвячена етапам розвитку та сучасним напрямкам кардіоанестезіології в світі та Україні. Були висвітлені сучасні підходи до протезування клапанів серця та особливості анестезіологічного забезпечення при таких оперативних втручаннях. Обговорювались питання трансплантації органів та пов’язане з цим питання діагностики смерті мозку.

О. Вінниченко доповіла про результати дослідження стосовно особливостей штучної вентиляції легень (ШВЛ) у пацієнтів з морбідним ожирінням при оперативних втручаннях на органах черевної порожнини. Було наголошено про важливі для анестезіолога питання забезпечення прохідності дихальних шляхів та особливостях проведення ШВЛ при підвищеному внутрішньоабдомінальному тиску. За результатами дослідження запропоновано алгоритм проведення ШВЛ у хворих з морбідним ожиріннями під час проведення абдомінальних оперативних втручань при підвищеному внутрішньочеревному тиску.

Доцент М. Бондар на прикладі клінічного випадку висвітив проблему гіпоглікемії у хворих на цукровий діабет з позиції анестезіолога. Наведені дані про клінічну фармакологію цукрознижувальних препаратів та особливості їх використання в периопераційному періоді.

Про актуальність розглянутих питань свідчила активна дискусія та обговорення після кожної доповіді.