Google search

4 – 5 грудня 2018 року відбулась ювілейна науково-практична конференція «Актуальні питання гігієни праці та професійних захворювань», присвячена 90-й річниці з дня заснування ДУ «Інститут медицини праці імені Ю. І. Кундієва НАМН України».

4 грудня 2018 р. під час урочистостей колектив Інституту привітали: Президент України – Верховний головнокомандувач Збройних сил України Петро Порошенко; Міністр оборони України, генерал армії України Степан Полторак; президент НАМН України, академік Віталій Цимбалюк; народний депутат України Ольга Богомолець; представники урядових організацій та наукових установ України, громадськості тощо.

У привітаннях відзначено ключову роль колективу Інституту в становленні та розвитку гігієни праці та профпатології в Україні, значний внесок у скарбницю світової науки з питань покращення гігієнічних умов праці та збереження здоров’я працівників сільського господарства, добувної та обробної промисловості, транспорту, охорони здоров’я, освіти та науки тощо. Наголошено про визначальну роль наукових шкіл, які утворились в Інституті, у розвитку окремих наукових напрямків світової та вітчизняної фундаментальної науки – токсикології пестицидів (акад. Л. Медведь, акад. Ю. Кундієв), токсикології важких металів (акад. І. Трахтенберг), фізіології розумової праці (акад. О. Навакатікян), фізіології праці та електрофізіології (акад. В. Чаговець), гігієни праці (акад. Г. Шахбазян, чл.-кор. В. Чернюк), епідеміології та клініки професійних захворювань (чл.-кор. А. Нагорна, чл.-кор. А. Басанець). Наголошено про піонерську роль працівників Інституту в розбудові системи психофізіологічної реабілітації ветеранів війни (учасників ООС/АТО). 

5 грудня 2018 р. провідні науковці та молоді вчені представили доповіді, які були присвячені актуальним питанням гігієни праці та професійних захворювань України, відбулись гострі дискусії щодо подальшого розвитку служби медицини праці та професійної патології в умовах реформування галузі охорони здоров’я та відокремлення служби гігієни праці від галузі охорони здоров’я.

В урочистих заходах взяв участь колектив кафедри медицини праці, психофізіології та медичної екології НМАПО імені П. Л. Шупика, який підготував наукову доповідь: «Науково-освітнє партнерство у напрямку медицини праці між НМАПО імені П. Л. Шупика та Інститутом медицини праці імені Ю. І. Кундієва: сучасний стан та перспективи», яка буде опублікована в найближчому номері «Українського журналу з проблем медицини праці».