Google search

На кафедрі функціональної діагностики триває 4-місячний цикл спеціалізації з функціональної діагностики – лікарської спеціальності, яка охоплює методи інструментальної діагностики захворювань серцево-судинної, нервової і дихальної систем.

За обсягом викладеного матеріалу, різноманітністю форм навчання, у тому числі залученням технологій зворотного зв’язку зі слухачами, особливим рівнем відповідальності за якість знань - цикл спеціалізації щороку є, без перебільшення, найсерйознішим випробуванням для усієї кафедри.

На цьогорічному циклі спеціалізації зареєстровано 45 слухачів з різних регіонів України. Переважно навчаються лікарі з Києва, Київської, Чернігівської та Житомирської областей, менший відсоток слухачів з Чернівецької, Сумської, Полтавської, Львівської та Дніпровської областей. Серед слухачів домінують лікарі функціональної діагностики, кардіологи, лікарі загальної практики, є також педіатри, неврологи, анестезіологи. Усі слухачі вже успішно склали комп’ютерний іспит для отримання звання лікаря-спеціаліста з функціональної діагностики.

Важливою формою навчання на циклі спеціалізації традиційно є конференція слухачів з клінічного застосування методів функціональної діагностики та рідкісних клінічних випадків, у якій беруть участь усі слухачі циклу разом з кураторами груп і яка проходить упродовж трьох днів. Темами доповідей на цьогорічній конференції були діагностика синдрому Бругада, тактика ведення пацієнтів з гострим коронарним синдромом і порушеннями ритму, безбольова ішемія міокарда, катетерна абляція АВ вузла при фібриляції передсердь, гіпертрофічна кардіоміопатія, стеноз легеневої артерії, коарктація аорти, тромбоемболія легеневої артерії у вагітної тощо. Особливу увагу привернули доповіді на неврологічну тематику, зокрема, про диференціальну діагностику інтоксикаційного синдрому з лобною епілепсією та синдром Pandas. Підготовка і проведення конференції, детальне обговорення доповідей є одним з найцікавіших елементів навчання, який обов’язково запам’ятається кожному слухачеві кафедри.