Google search

Вже декілька років поспіль на кафедрі анестезіології та ІТ для лікарів інтернів 1 року, перед Різдвом проводяться hand-over майстер-класи з УЗД тяжких дихальних шляхів, менеджменту політравми із залученням провідних українських та закордонних спеціалістів.

Цього разу до проведення майстер-класу з УЗД були запрошені лікарі з КЛ «Феофанія» Володимир Марцинів та Євген Могорита, а також нещодавній випускник кафедри Олена Бобровник. Ця подія була запланована заздалегідь, тому лікарі-інтерни вельми очікували на неї, але за кілька днів до її проведення в адженду довелося внести суттєві зміни та доповнення. Це відбулося тому, що в день проведення майстер-класу в м. Київ прилетів відомий британський спеціаліст з менеджменту тяжких дихальних шляхів Nigel Dunlop і він погодився провести інтернам майстер-клас з відеоларингоскопії.

Майстер-клас, в якому брали участь понад 50 лікарів-інтернів, відкрив завідувач кафедри професор Олег Лоскутов, модератором був доцент кафедри Максим Пилипенко. Звичайно, що за одну годину демонстрації та відпрацювання новітніх технік інтубації трахеї, навіть на двох паралельних «станціях», досконало освоїти техніку складно, але коли британець побачив щиру зацікавленість учасників та бажання продовжити тренінги, він для навчального процесу залишив на кафедрі відразу декілька сучасних ларингоскопів Airtraq та відеоприставку до них.

У подальшому напрацювання практичних навичок з УЗД-верифікації центральних вен та нервових сплетень проходили на добровольцях на 3-х «станціях», а візуалізацію голки під контролем УЗД відпрацьовували на четвертій, з використанням спеціально підготовлених гелів, які імітують анатомічні структури. Кожен з інтернів мав змогу неодноразово самостійно провести УЗД-візуалізацію на портативних апаратах середнього, високого та експертного класу. Перед кожною годиною практичної роботи фахівці робили коротку презентацію з поясненням особливостей техніки візуалізації та виконання процедури блокади чи пункції. Після завершення основної програми, значна частина інтернів залишилася для доопрацювання практичних навичок на тій чи іншій «станціях», тому майстер-клас тривав аж до 16-ї години. У своїх відгуках інтерни акцентували на необхідності продовження подібних практичних занять з використанням сучасного обладнання і свою готовність відвідувати їх в подальшому.