Google search

Доцент кафедри неонатології Олена Костюк з січня 2020 року проходить стажування у Пенсильванському Університеті США. На цьому тижні вона  виступила на черговому засіданні Комітету з грудного вигодовування штату Пенсильванія.

Подібні засідання відбуваються регулярно, щомісяця. На ньому зазвичай розглядають поточні питання організації, збору та процесу переробки грудного молока в Банку грудного донорського молока, який знаходиться у Дитячій лікарні Філадельфії, також обговорюються питання використання збагачувачів, виготовлення знежиреного донорського молока, його використання для новонароджених, планування публікацій та обговорення нових статей з питань нутриціології.

Доцент О. Костюк представила 15 хвилинну доповідь про ситуацію в Україні в сфері перинатології та досягнення програми грудного вигодовування в Україні. В презентації було представлено статистичні дані України: показники народжуваності, захворюваності і смертності новонароджених дітей в динаміці за останні 10 років, рівень грудного вигодовування в різні періоди (3, 6 міс і в 1 рік), ініціація прикладання в перші дві години після народження та інше.

Доцент О. Костюк ознайомила присутніх з  перинатальними практиками, які успішно впроваджені в нашій країні. Інформація про відкриття першого банку грудного донорського молока викликала неабияке зацікавлення. Олена Олександрівна відповіла на численні запитання щодо показників грудного вигодовування та практики оцінки (переоцінки) медичних закладів на звання «Лікарня, доброзичлива до дитини». Загалом доповідь дуже сподобалася, бо переважна більшість слухачів не знайомі з європейським досвідом і їм було цікаво почути про іншу систему надання допомоги матерям і дітям.