Google search

Завідувач кафедри медичної та лабораторної генетики НМАПО імені П.Л. Шупика член-кор. НАМН України Наталія Горовенко взяла участь у засіданні XXII Національної школи гастроентерологів, гепатологів України «Академія здорового харчування», яка проходила 17 червня 2020 року в онлайн форматі. Наталія Григорівна виступила з лекцією на тему «Вага тіла та генетика. Міфи та реальність?».

Кожна людина має унікальний генотип, який реалізується в конкретних умовах середовища. Наталія Григорівна у своїй доповіді відзначила, що вага – це кількісна ознака, яка контролюється багатьма генами і в той же час залежить від великої кількості факторів, хоча й існує ряд синдромів, що проявляються в тому числі ожирінням, які пов’язані з мутацією в одному певному гені, та рідкісні випадки ожиріння, що обумовлені змінами в одному гені.

Завдяки сучасним методам молекулярної діагностики можна оцінити особливості генетичного профілю людини щодо схильності до ожиріння, хоча однозначності та категоричності  генетичного прогнозу динаміки ваги тіла конкретного індивіда наразі не існує. В кінці лекції Наталія Горовенко ще раз підкреслила, що вага є мультифакторною ознакою, а тому інтерпретацію результатів молекулярної діагностики необхідно проводити дуже обережно.