Google search

У зв’язку з епідеміологічною ситуацією, пов’язаною з поширенням COVID-19 кафедра анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика проводить заняття з актуальних проблем анестезіології та інтенсивної терапії у закладах охорони здоров’я. Такий підхід до навчання дозволяє раціонально заощадити людські ресурси та не відривати анестезіологів від робочих місць.

Співробітники кафедри в межах співпраці та підтримки безперервного професійного навчання лікарів-анестезіологів організували та провели 5 майстер-класів та симуляційних лекцій для лікарів-анестезіологів відділення анестезіології та ІТ Центрального госпіталю МВС України в м. Києві.

Особливістю проведеного заходу був індивідуальний підбір тематик лекцій, сформованих самими слухачами у зв’язку із необхідністю підкріплення у них теоретичних та практичних навичок в окремих питаннях інтенсивної терапії. Всі майстер-класи та симуляційні лекції проведено у відділенні анестезіології та ІТ госпіталю із дотриманням необхідних карантинних вимог та протиепідемічних заходів (до 10 осіб у групі, використання засобів індивідуального захисту: масок, рукавичок, антисептиків).

Подібний прогресивний та адаптований до сучасних реалій підхід наближає як в прямому, так і переносному сенсі слова теорію до практики.

Завідувач кафедри професор Олег Лоскутов підготував симуляційну лекцію на тему «Кардіогенний шок», яка викликала неабияку зацікавленість та лікарський інтерес, оскільки потужна теоретична частина була підкріплена симуляційною складовою із відпрацюванням клінічного сценарію пацієнта у критичному стані (на манекенах). Був також організований та проведений симуляційний майстер-клас «Низькопотокова інгаляційна анестезія», оскільки лікарі відділення останнім часом активно почали впроваджувати у повсякденну практику використання севофлурану, а, відповідно, потребували теоретичної і практичної підтримки навичок. Доцент Юрій Марков під час проведеного майстер-класу «Отруєння сурогатами алкоголю» обговорив гострі питання отруєнь у анестезіологічній практиці.

Професор Олександр Галушко провів майстер-клас «Цукровий діабет в практиці анестезіолога» та відпрацював різні методики корекції гіпо- та гіперглікемії в умовах ВІТ та у пацієнтів із різною супутньою патологією. Заключний майстер-клас проведений доцентом Інною Кучинською був присвячений розбору і відпрацюванню останніх рекомендацій із серцево-легеневої реанімації.

Анестезіологи жваво вступали в дискусію, обговорювали важливі питання з різноманітних проблем. У кінці проведених занять слухачі висловили побажання про подальшу плідну співпрацю з кафедрою та Академією.