Google search

8 липня 2020 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.613.08 в НМАПО імені П.Л. Шупика відбувся захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук аспіранта кафедри хірургії та судинної хірургії Г. Рибчинського на тему: «Обґрунтування тактики лікування післяопераційних рубцевих деформацій молочної залози».

Науковий керівник – завідувач кафедри хірургії та судинної хірургії професор С. Саволюк.

Офіційними опонентами виступили: 1) Г. Олійник – професор, завідувач кафедри комбустіології, реконструктивної та пластичної хірургії Харківської медичної академії післядипломної освіти; 2) Г. Самойленко – професор, професор кафедри пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії, хірургічної косметології з курсом основ приватної лікарської практики ПВНЗ Київський медичний університет.

В роботі узагальнено матеріал комплексного хірургічного лікування 93 пацієнток з рубцевими деформаціями молочних залоз, що були проліковані на клінічних базах кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика.

У дисертаційній роботі уточнено особливості гістологічної структури патологічних рубців залежно від їх типів та ступеню зрілості після хірургічного лікування. Вперше доведено, що рівні 25-гідроксикальциферолу, IL-10, РАІ-1, TGF-β1 у сироватці пацієнток корелюють з типом рубця та динамічно змінюються (зростає рівень IL-10, знижуються рівні РАІ-1, TGF-β1) при застосуванні розробленої дисертантом схеми лікувально-профілактичних та протирецидивних заходів, що дозволяє виділити групу ризику формування патологічного рубцеутворювання.

Результати досліджень дають змогу виробити загальну тактику профілактики, консервативного та хірургічного лікування хворих з рубцевими деформаціями молочних залоз у вигляді структурованого алгоритму.

В своїх виступах опоненти та члени спеціалізованої вченої ради відзначили безперечну актуальність дисертаційної роботи, її наукову новизну та практичну значимість отриманих результатів, її фундаментальність, широку перспективу подальшого впровадження в заклади практичної охорони здоров’я.

На підставі результатів таємного голосування, спеціалізована вчена рада присудила Г. Рибчинському науковий ступінь кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.03 – Хірургія.