Google search

Незважаючи на літній календарний період, Міжвідомча робоча група з питань валідації елімінації передачі від матері до дитини ВІЛ-інфекції та сифілісу продовжує активно працювати у напрямку удосконалення нормативно-правової бази з питань профілактики, діагностики та лікування сифілісу для викорінення випадків передачі сифілісу від матері до дитини.  Координатором цієї роботи  є професор кафедри акушерства, гінекології та перинатології  Н. Жилка.

У відповідь на зауваження та пропозиції міжнародних експертів щодо застарілої нормативної бази з питань медичної допомоги при сифілісі, робочою групою із залученими експертами розроблений проєкт Стандартів надання медичної допомоги при сифілісі, в якому імплементовані міжнародні стандарти та рекомендації ВООЗ. Головуючою у цьому питанні є кафедра дерматовенерології НМАПО імені П.Л. Шупика із зав. кафедрою професором О. Літусом та професором І. Свістуновим.

30 липня 2020 р. на засіданні робочої групи були відпрацьовані основні дискусійні питання щодо профілактики сифілісу та його ускладнень, ефективності лікування, зокрема у вагітних, з метою попередження та елімінації випадків вродженого сифілісу для достойної участі України в реалізації стратегії ВООЗ/ЮНІСЕФ до 2030 року «Глобальна елімінація передачі ВІЛ від матері до дитини».