Google search

У червні 2020 р. відбувся захист докторської дисертації доцента кафедри ортопедії і травматології №1 С. Дибкалюка на спецраді Інституту патології хребта та суглобів імені професора М.І. Сітенка НАМН України, присвяченої діагностиці та лікуванню синдрому компресії артерії при дегенеративно-дистрофічних ураженнях шийного відділу хребта. При закритому голосуванні членів спецради одноголосно «ЗА» було 18 голосів.

До цих пір лишається відкритим питання етіопатогенез синдрому компресії хребтової артерії, діагностики, хірургічної тактики та методів лікування цієї патології. Невизначені питання про адекватний метод хірургічного лікування тунельного синдрому хребтової артерії, не вивчені зміни кровообігу на регрес больових і рефлекторних синдромів за умов дегенеративних захворювань (остеохондроз, спондилоартроз) не визначені методики хірургічного лікування патології, які дозволили б уникнути таких ускладнень патології, як інсульт або інфаркт у разі уражень брахіацефальних судин.

Завдяки науковій роботі виконаній доц. С. Дибкалюком в процесі  захисту дисертації, вдалось суттєво покращити результати лікування хворих на дегенеративно-дистрофічні ураження хребта за умов синдрому компресії хребтової артерії шляхом розробки медичних технологій, що базується на вивченні ланок патогенезу компресії хребтової артерії завдяки впровадженню ефективних діагностичних і диференційованих етіопатогенетичних хірургічних методів лікування. На фото етапи захисту на спецраді.