Google search

Нарешті відбувся 22-й Європейський конгрес фізичної та реабілітаційної медицини. Зважаючи на пандемію COVID-19, Конгрес був перенесений з травня 2020 та відбувся в онлайн форматі. Віртуальним містом його проведення був Белград (Сербія).

Незважаючи на зміну формату заходу, українська спільнота фізичної та реабілітаційної медицини (ФРМ) активно долучилась до події. Співпрацівники кафедри фізичної та реабілітаційної медицини і спортивної медицини, офіційні делегати від України до Європейського товариства ФРМ (https://esprm.eu/societies/ukraine/) завідувач кафедри, лікар ФРМ професор О. Владимиров та доцент кафедри, к.мед.н., лікар ФРМ В. Голик виступили з доповідями «Створення нової системи реабілітації в Україні» та «Навчальні програми спеціалізації лікарів ФРМ в Україні». Європейських та міжнародних колег було поінформовано про сучасний стан законодавчої та нормативної бази системи реабілітації в Україні та перспективи її подальшого розвитку. Також колеги надали структуровану інформацію щодо розвитку системи підготовки лікарів ФРМ в українських реаліях паралельної розбудови освіти (перенавчання існуючих лікарів-спеціалістів у лікарів ФРМ та первинної підготовки лікарів ФРМ шляхом інтернатури). Обидві лекції були позитивно сприйняті європейською та міжнародною спільнотою ФРМ.

Доцент кафедри  В. Голик доповіддю: «Вплив силового тренування нижніх кінцівок на поліпшення балансу у пацієнтів з черепно-мозковою травмою»  представив результат мультидисциплінарної дослідницької співпраці між лікарями ФРМ та фізичними терапевтами (К. Калінкін) і  ерготерапевтами (О. Калінкіна) – викладачами кафедри фізичної терапії та ерготерапії Національного університету фізичного виховання та спорту України. Виступ відбувся на секції, присвяченій  реабілітації при черепно-мозковій травмі, яку також модерував В. Голик.

Співпрацівниками кафедри було представлено усну доповідь «Мультипрофесійний підхід, ґрунтований на МКФ в реабілітації пацієнтів з люмбосакральною радікулоневропатією» (професор В. Губенко, доцент А. Ткаліна, асистент В. Соловйова).

Незважаючи на відносну «молодість» професії «лікар фізичної та реабілітаційної медицини» в Україні,  українським колегам було  чим поділитись з міжнародною спільнотою ФРМ. Темп нашого розвитку випереджає аналогічні швидкості розвитку професії ФРМ в більшості країн Європи. Проте ми поспішаємо, оскільки країна дуже потребує нових фахівців з реабілітації для одночасної розбудови системи надання реабілітаційної допомоги, що створюється за сучасними європейськими та світовими принципами.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу