Google search

17 січня  2020 року  у приміщенні Президії НАН України,  відповідно до резолюції Сьомого національного конгресу з біоетики (2019 р.), в межах тренінгу, організованого Національним науковим центром з медико-біотехнічних проблем НАНУ, відбулася лекція члена Комісії з питань етики, доцента кафедри філософії НМАПО імені П.Л. Шупика, к. філос.н. Б. Остапенка «Міжнародний досвід проведення етичної експертизи біомедичних досліджень», присвячена  питанням біоетики та етичної експертизи наукових досліджень.

У заході взяли участь представники локальних комісій з питань етики науково-дослідних інститутів та члени Комітету з питань біоетики НАН України.

Мета тренінгу - створення за участю співробітників науково-дослідних інститутів НАНУ та НАМНУ, навчальних закладів вищої освіти професійного форуму для обговорення актуальних проблем біоетики та етичної експертизи біомедичних досліджень. Доцентом Б. Остапенком був проведений аналіз міжнародного досвіду в галузі етичної експертизи біомедичних досліджень, сучасних проблем та принципів організації комісій з питань етики біомедичних досліджень в Європейських країнах, проведено порівняння  європейського досвіду з досвідом  роботи комісій з питань етики в Україні.

Учасники тренінгу обмінялись думками щодо досвіду роботи комісій з етики Євросоюзу, впровадження цього досвіду в систему етичної експертизи та подальшого удосконалення роботи комісій з питань етики в Україні.