Google search

У межах 23-го Саміту Україна – ЄС, який відбувся 12 жовтня 2021 року, було підписано угоду про участь України у програмі «Горизонт Європа» та комплементарній програмі «Євратом».

«Прагнення України надати нашим дослідникам і новаторам можливість продовжувати плідну співпрацю відповідно до міжнародних проєктів є важливим інструментом інтеграції до Європейського дослідницького простору. Тому МОН сконцентроване на тому, щоб стати асоційованим членом програм «Горизонт Європа» та «Євратом». Уже зараз українські вчені активно готують та подають проєкти на відкриті конкурси [..], оскільки в межах Угоди діятиме її ретроспективна умова застосування», – зазначив заступник міністра освіти і науки України з питань Європейської інтеграції Олексій Шкуратов на заключному етапі офіційних переговорів з Європейською комісією щодо приєднання України до рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та програми з досліджень та навчання «Євратом» (детальніше на сторінці МОН України за посиланням: https://mon.gov.ua/ua/news/vidbuvsya-zaklyuchnij-etap-oficijnih-peregovoriv-z-yevropejskoyu-komisiyeyu-shodo-priyednannya-ukrayini-do-program-gorizont-yevropa-ta-yevratom).

За словами в.о. генерального директора директорату науки та інновацій МОН України Григорія Мозолевича, Україна стала першою країною Східного партнерства, яка підписала угоду щодо участі в «Горизонт Європа».

Близько половини бюджету «Горизонт Європа» буде направлено на напрямки, пов'язані з цифровою трансформацією та кліматом.

03 грудня 2021 року відбулася важлива подія – інформаційний день «Horizon Europe Launch Day in Ukraine».

Під час інформаційного дня учасники дізналися та обговорили:

  • нові пріоритети, структури та напрями дев’ятої програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа»;
  • європейські та національні інструменти підтримки досліджень та інновацій в Україні;
  • нові глобальні та індустріальні виклики, що постануть перед світовою спільнотою протягом наступного десятиліття.

До заходу долучились і представники Національного університету охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика.

Заохочуємо науковців, дослідників, викладачів Університету розглянути можливість активної участі у зазначених програмах. Подальшу інформацію можна отримати у відділі міжнародного співробітництва (Тел.: +38044 205 4903; +38097 14 17 456).

І що дуже важливо, з повним записом онлайн-трансляції інформаційного дня можна ознайомитися за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=re_AWUSD7zk