Google search

Поширення Covid-19 спонукало заклади охорони здоров’я до поглиблення співпраці з неурядовими, благодійними, волонтерськими організаціями, які працюють у медичній сфері.

Благодійна організація «Благодійний фонд «Карітас-Київ» реалізує, за підтримки міжнародних донорів, проєкт «Створення соціальних центрів для посилення можливостей подолання труднощів та розвитку потенціалу самодопомоги постраждалих від конфлікту людей і громад в Україні». В рамках цієї ініціативи Карітас провів конкурс мікрогрантів для громад, які постраждали від конфлікту в Україні. БО «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги» отримала один із цих грантів. Він спрямований на подолання труднощів та розвиток потенціалу самодопомоги, покращення якості життя пацієнтів.

Оскільки Національна дитяча спеціалізована лікарня «ОХМАТДИТ» є однією з установ, з якими співпрацює Асоціація, проєкт був спрямований саме на цей медичний заклад.

Через карантинні обмеження у зв’язку з Covid-19 кількість волонтерів у лікарні «ОХМАТДИТ» значно зменшилася (з понад 50 до 3 - 5 осіб). Це означає, що діти, які знаходяться на довготривалому лікуванні, стали отримувати менше психологічних і соціальних послуг. Волонтери досі активно долучалися до роботи Центру медико-психологічної і соціально-реабілітаційної допомоги, брали участь у арттерапевтичних заняттях. Волонтерська матеріальна підтримка, яку волонтери залучали для Лікарні, скоротилася. Проєкт, який розробили фахівці Асоціації паліативної та хоспісної допомоги, передбачає корекцію цієї ситуації та співфінансування закупівлі «витратних матеріалів», які використовуються при наданні психологічної, медико-психологічної, соціальної, медико-соціальної підтримки тяжкохворих дітей, які знаходяться на довготривалому лікуванні в ОХМАТДИТ.

Асоціація паліативної та хоспісної допомоги має тривалий (з 2011 р.) досвід роботи у лікарні і співпраці з нею. Зокрема, Асоціація бере активну участь у розвитку психологічної і соціальної служби лікарні і Школи в лікарні. Також надає матеріальну та фінансову підтримку різним відділенням і – адресно пацієнтам і членам їхніх родин. З 2012 р. вже на суму понад 7000 доларів США.

Тому в серпні 2020 р. для Центру медико-психологічної та соціально-реабілітаційної допомоги було передано набори іграшок та столи для пісочної терапії, фарби, книги, кольорові пензлі, кісточки, папір кольоровий, пазли, набори для розмальовування по номерах, іграшкові машинки тощо. До кінця 2020 року ці матеріали будуть використані при наданні не менш ніж 400 психологічних консультацій для пацієнтів лікарні. 

Олександр Вольф, провідний фахівець відділу з міжнародного співробітництва, асистент кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика, голова БО «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги»

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 87.5% - 4 Голосів
Корисність матеріалу: 83.33% - 3 Голосів
Доступність матеріалу: 75% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу