Google search

Google Scholar

ORCID

Scopus

РИБАЛЬЧЕНКО Василь Федорович - професор кафедри дитячої хірургії, ортопедії та травматології, доктор медичних наук, Заслужений лікар України.

Наукові напрямки діяльності.

Приорітетним напрямком є: розробка та впровадження новітніх інноваційних технологій в лікуванні вроджених та набутих недуг травного каналу, зокрема - розроблена та впроваджена методика лікування тотального агангліозу товстого кишківника. Вперше в дитячій хірургії обґрунтований новий підхід в лікуванні вад розвитку товстого кишечника, хвороби Пайра, Гіршпрунга, первинного та вторинного мегаректуму у дітей раннього віку. Використання гідроструменевих технологій в ургентній хірургії.

Біографічні відомості.

Освіта:

1975 - 1979 рр. - Уманське медичне училище.

1981 - 1987 рр. - Одеський медичний інститут ім. М.І. Пирогова, педіатричний факультет.

1987 -1988 рр. Одеський медичний інститут ім.М.І.Пирогова. Миколаївський облздраввідділ. Миколаївська обласна дитяча лікарня. Інтернатура за фахом Дитяча хірургія.

1991 - 1993 рр. -  Київський науково-дослідний інститут педіатрії акушерства і гінекології. Клінічна ординатура по спеціальності дитяча хірургія. 

1994 - 1995 рр. - Київський Державний інститут удосконалення лікарів. Магістратура за спеціальністю «Дитяча хірургія».

Вчені та наукові звання: 1995 рік – магістр медицини (дисертація на тему  «Клініко-діагностичні паралелі вад розвитку легень у дітей»). 1998 рік – кандидат медичних наук (дисертація на тему «Діагностика та хірургічне лікування гіпоплазії легень у дітей»). 2002 рік – доцент кафедри дитячої хірургії КМАПО ім. П.Л.Шупика. 2008 рік – доктор медичних наук (дисертація на тему «Непрохідність кишечника у дітей. Діагностика та лікування»). З 2010 року – професор кафедри дитячої хірургії НМАПО імені П.Л.Шупика.

З 1999 року вища категорія за фахом "Дитяча хірургія".

Удосконалення професійної та педагогічної майстерності: спеціалізація по бронхології та ендоскопії (НДІ ПАГ), абдомінальна лапароскопічна хірургія у дітей (НМАПО імені П.Л. Шупика), мініінвазивні та ендоскопічні технології в хірургії (НІХТ ім. О.О. Шалімова), невідкладна дитяча хірургія (Польша, Вроцлав), мінінвазивна хірургія новонароджених (12 конгрес EUPSA, Україна. Львів 2019),

Здобутки: 538 наукових праць з яких: співавтор та автор 32 видань (підручник,  навчальні посібники та монографії які затверджені МОН, та ЦМК МОЗ), 27 патентів на винаходи та корисну модель, 6 - рацпропозицій. Підготував двох кандидатів медичних наук.

Відзнаки: Указом президента України (2022) присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України». Нагороджений орденом «Знак пошани» (1987). Подяки від: Міністра охорони здоров’я України, ректора НУОЗ України імені П.Л. Шупика, Яготинської районної державної адміністрації та райради Київської області,  Управління охорони здоров’я Житомирської ОДА. Почесною грамотою Академії наук вищої школи України (2023).

Вперше в педіатричній хірургії України впроваджено гідроструменевий скальпель в лікуванні недуг черевної порожнини. Співавтор посібника «Скальпель гідроструменевий», 2017 та 2019 років видання. Розроблена нова стратегія обстеження та лікування дітей з порушеннями спорожнення кишечника (закрепи різної етіології), що викладено в посібниках: «Хвороба Гiршпрунга. Дiти та дорослi» (2010), «Синдром закрепів у дітей» (2015), «Порушення випорожнень у дітей: закрепи та енкопрез» (2018) та «Синдром абдомінального болю у дітей» (2023).

Основними здобутками є особиста участь у написанні та виданні 32 книжок, із яких підручники, посібники та монографія які присвячені актуальним питанням дитячої хірургії. Значна частина видань присвячена підготовці інтернів за спеціальністю – Дитяча хірургія. Навчальні посібники «Історія хірургії дитячого віку України» (2012) є першим виданням, і до сьогодні не має аналогів, в якому в повному обсязі висвітлені сторінки розвитку дитячої хірургії всіх регіонів України. Посібники «Дитяча хірургія. Частина 1 (2016)» та «Дитяча хірургія. Частина 2 (2016)». «Хірургія дитячого віку». Лекції (2018), а також наступні видання «Основа хірургічної операції – хірургічні шви» (2020) «Лекції з хірургічних захворювань та атлас операцій.» (2021) та монографія «Мальротація кишечника у дітей» (2019) в повному обсязі присвячені повноцінній підготовці лікарів – дитячих хірургів, як під час проходження інтернатури так і під час спеціалізації.

Наукові та практичні розробки в дитячій хірургії відображені в 27 патентах на вихахід та користну модель. Методики проведення хірургічного лікування вроджених та набутих недуг у дітей, зокрема: «Спосіб хірургічного лікування тотального агангліозу товстого кишечнику», «Спосіб бужування стравоходу», «Спосіб лікування інвагінації кишечнику у дітей». Розроблені та впроваджені технології та методики хірургічного лікування захворювань: «Спосіб накладання одновузлового кишкового шва.», «Спосіб перитонізації обмежених та поширених пошкоджень серозної оболонки кишки», «Спосіб перитонізації культі апендикулярного паростка на тлі запалення купола сліпої кишки», «Спосіб дренування абсцесу черевної порожнини апендикулярного походження у дітей» та «Спосіб хірургічного лікування гострого апендициту та гострого оментиту у дітей».