Google search

На кафедрі онкології 31.03.2020 р. завершився двотижневий цикл тематичного удосконалення «Сучасні можливості діагностики, комплексного лікування злоякісних захворювань органів черевної порожнини та заочеревинного простору», який читав професор Прокіп Гордійчук.

Беручи до уваги необхідність повного дистанційного навчання, відповідно до вимог карантину, перед куратором постала задача в короткий час знайти і використати оптимальний месенджер чи програму для адекватного проведення навчального процесу. Із запропонованих 22 можливостей стало зрозумілим, що не всі відповідають наявним вимогам, а саме:

- кількість слухачів 15 - 20 осіб;

- з регіонів України, тому і якість Інтернету різна;

- час безперервного проведення не менше 90 хв.;

- безоплатне користування.

Тому, в результаті пошуку, вибір зупинили на безплатному месенджері «Discord» через його гнучкість та легкість у використанні, а саме через те що:

  • з розповсюдженням COVID-19 «Discord» надав можливість своїм користувачам проводити якісні групові аудіо- та відео-дзвінки до 50 чоловік із можливістю трансляції екрану доповідача. Що не можна сказати про такі популярні програми як «Skype», «Zoom», «Facebook Live» тощо;
  • у порівнянні з іншими месенджерами та програмами «Discord» не має обмеження у часі для аудіо- та відео-дзвінків. На сьогодні досить поширена програма «Zoom» має обмеження у 40 хв, що є досить незручно, оскільки учасники повинні витрачати час на перепідключення до дзвінку;

- якість передачі аудіо та відео є одним із кращих у світі серед інших програмних забезпечень;

- «Discord» також не потребував завчасного детального налаштування, на відміну від платформи «YouTube», яка налаштовується через отримання токену та його використання у сторонньому програмному забезпеченні.

Враховуючи карантинну ситуацію, куратор створив групу циклу у «Viber» для оперативної комунікації, слухачам надав рекомендації по завантаженню та реєстрації у «Discord» з проханням посилатися на сайт куратора, додав їх у друзі. Слід зауважити, що незважаючи на різні вікові групи курсантів та якість Інтернету - всі легко і швидко приєдналися до групи. Для організації дзвінка з трансляцією робочого місця необхідно було витратити декілька хвилин. Якість трансляції перевищила очікуване. Кожний слухач легко зміг налаштувати гучність та чутливість мікрофону прямо у вікні аудіо чи відео-дзвінку, що є великою перевагою у порівнянні з вищезгаданими «Zoom» чи «Skype».

Тому, отримавши добрий результат в організації та проведенні навчального процесу, вважаю за необхідне рекомендувати  використання месенджера «Discord».