Google search

23 - 24 вересня кафедрою клінічної лабораторної діагностики НМАПО імені П. Л. Шупика спільно з Всеукраїнською асоціацією клінічної хімії та лабораторної медицини (ВАКХЛМ) проведено науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Ефективність, якість та доступність сучасної лабораторної медицини в Україні»..

У роботі науково-практичної конференції взяли участь провідні спеціалісти лабораторної медицини України та представники Республіки Білорусь.

Перший день конференції був присвячений питанням розвитку лабораторної медицини в сучасних умовах пандемії та самоврядуванню в медичній галузі України. Зокрема ролі та місцю професійних асоціацій у функціонуванні медичної галузі.

З аналізом законодавчих ініціатив і перспектив запровадження медичного самоврядування в Україні виступив Андрій Гук, голова ради ГО «Асоціація медиків Революції Гідності», експерт Експертної Ради комітету ВР України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

На пленарних засіданнях обговорено питання: ролі та місця професійних асоціацій у функціонуванні медичної галузі – Олександр Хейломський, голова ради ГО ВАКХЛМ; підтвердження компетентності спеціалістів у галузі лабораторної медицини в Європі – професор Сергій Клименко, завідувач кафедри клінічної лабораторної діагностики НМАПО імені П. Л. Шупика, Василь Колядінцев, аспірант кафедри; організаційно-економічних особливостей роботи лабораторної служби в період реформування системи охорони здоров’я України – доцент Олексій Панюта, кафедра професійної патології, клінічної, лабораторної та функціональної діагностики Одеського НМУ, а також достовірності результатів лабораторних досліджень в умовах епідемії COVID-19 та використання результатів науково-дослідних робіт у діяльності медичних лабораторій.

Другий день роботи конференції розпочався з декількох програмних доповідей: «Стратегія видобутку знань у сучасних лабораторних дослідженнях» – професор Озар Мінцер, завідувач кафедри медичної інформатики НМАПО імені П. Л. Шупика; «Лабораторна діагностика анемій в практиці сімейного лікаря» – доцент Людмила Сергієнко, доцент кафедри клінічної лабораторної діагностики НМАПО імені П. Л. Шупика; «Шляхи уніфікації лабораторних досліджень у сучасній медичній практиці» – к.біол.н. Оксана Берник, асистент кафедри клінічної лабораторної діагностики НМАПО імені П. Л. Шупика, МЦ імені акад. Ю. П. Спіженка. Далі учасники конференції ознайомились із практичним застосуванням методів лабораторної діагностики та особливостями їх впровадження в українських лабораторіях.

У рамках науково-практичної конференції відбулись загальні збори ВАКХЛМ і засідання Технічного комітету стандартизації «Клінічні лабораторні дослідження та системи для діагностики in vitro» (ТК 166), на яких відповідно президентом асоціації та головою комітету обрано професора Сергія Клименка.

Також відбулась ознайомча нарада опорної кафедри за фахом «Клінічна біохімія» з представниками однопрофільних кафедр закладів вищої медичної післядипломної освіти України.

Науково-практична конференція, виставкові заходи та спеціалізовані експозиції створили міжнародну платформу для обміну досвідом і підвищення кваліфікації спеціалістів лабораторної медицини.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 83.33% - 3 Голосів
Корисність матеріалу: 83.33% - 3 Голосів
Доступність матеріалу: 83.33% - 3 Голосів

Загальна оцінка матеріалу